Därför bör du äta extra mycket svamp
Svamp är fylld med nyttigheter och bör faktiskt ingå som en del av basen i en antiinflammatorisk kosthållning. I det här inlägget har vi listat en rad olika nyttigheter som finns i svamp och även plockat fram tre riktigt goda recept.
Och om du är på jakt efter svamp i skogen är det bra att veta att svampsäsongen i Sverige sträcker sig över hela sommarn om man räknar in kantareller. Annars hittar du mest svamp i skogen mellan september och fram till slutet av oktober.
Ät mycket svamp om du har möjlighet
Strävar du efter att hålla en hälsosam kost så är det rekommenderat att du äter extra mycket svamp.
Bara så lite som 100g svamp innehåller mer än 20% av RDI (rekommenderat dagligt intag) av vitamin B2, B3 och B5 samt fosfor, zink och kalium. Förutom detta är svamp även bra källor till växtproteiner och andra mineraler som selen, järn, mangan och vitamin D.
Forskning visar att vildvuxen svamp i skogen är rikare på viktiga mineraler, vitaminer och fytonäringsämnen (växtnäringsämnen som finns i frukter och grönsaker). Så ut och plocka om du har möjlighet.
Svamp innehåller även den femte smaken – umami. Därför är det gott att steka upp lite svamp och ha i olika recept, speciellt då man utesluter den vanligaste umamikällan tomat vid autoimmun kost (AIP).
Nyttigheter i olika sorters svamp
Vi tittar närmare på de tre vanligaste svamparna som finns i Sverige och vad de innehåller för nyttigheter:
Champinjon
Champinjonen är rik på B-vitamin, jod och järn. Den har en mild smak och passar i många olika sorters matlagning.
Champinjoner är också bra för tarmhälsan då B-vitamin och jod är ämnen som är viktiga för ämnesomsättningen.
Kantarell
Kantarellen kan inte odlas utan du hittar den bara ute i naturen. Den trivs i löv- och barrskogar, och tillhör de svampar som innehåller mest naturligt D-vitamin.
En stor del av D-vitaminet bevaras dessutom vid tillagning. Kantarellerna innehåller även en stor mängd kostfibrer. Den är en mycket god matlagningssvamp och fungerar även bra att torka.
Karljohansvamp
Precis som kantarellen innehåller Karljohansvamp mycket D-vitamin. Karljohansvamp hittar du vanligtvis i lövskog tidigt på säsongen och vid granplanteringar senare in på svampsäsongen.
Karljohansvamp är mild med en fast konsistens och en nötaktig smak som passar gott som stekta, i stuvningar och torkade. Även Karljohansvamp behåller mycket av D-vitaminet även efter tillagning.
Andra svampar att hålla utkik efter
Det finns ju massor av fler svampar som är goda och nyttiga att äta. Till dessa hör icke odlingsbara arter, som murklor, stensopp och tryffel och andra odlingsbara utöver champinjonen som shiitake och ostronmussling.
Fakta och kuriosa om svamp
Läran om svampar kallas mykologi. Svampar (Fungi) bildar vid sidan om djur och växter en helt egen grupp. Gruppen svampar omfattar ungefär 100 000 kända arter (det faktiska antalet arter uppskattas till mellan 1.5 miljoner och 5 miljoner). De skiljer sig från växterna genom att de saknar klorofyll och de skiljer sig från djuren genom att de absorberar sin föda snarare än äter den.
När Carl von Linné delade in växter och djur i endast två riken, räknades svampar till maskarna – alltså djurriket. Detta berodde på att han inte förstod sig på dem!
Att svampar kan vara giftiga vet ju alla. Det måste ha varit svårt att testa sig fram från början tänker man. Den grekiske läkaren Pedanius Dioskorides skrev redan under första århundradet efter Kristus i sin lärobok om att det fanns två sorters svampar: ”De ena är lämpliga att äta, men de andra ett dödligt gift.” Sant.
Det första skriftliga belägget för svamp som föda i Sverige är från den 10 juli 1636 då man vid hovet noterade att man åt ”riskor”, men bland folket sågs svamp länge otjänlig som föda. Inte ens under nödåren på 1860-talet, när många svenskar emigrerade till USA på grund av matbrist, sågs svamp som acceptabel föda. Hushållningssällskapen och länsstyrelserna hade ambulerande utbildare som åkte runt för att lära folk, men utan större framgång. Enligt vissa utsagor åt man hellre löv, stövlar och hästexkrement än svamp. 🙂
Tre recept med svamp
Här är tre av våra populäraste recept i medlemsklubben som innehåller svamp:
AIP: Smakrika biffar som passar bra att frysa in. Här med kantareller. (AIP)
AIP: Kantarellpaj med kycklingfärs kryddad med salvia och timjan. Pajbotten är gjord på jordmandelmjöl, kokosolja, salt och vatten. Superenkelt recept med andra ord. (AIP)
AIP: Kyckling, timjan och champinjoner är gott tillsammans. Gör en god sås på massor av svamp till ett par filéer. Serveringstips: kokta jordärtskockor eller broccoli.
Kategorier:Taggar:
Kommentarer