Benbuljong – extra bra för att läka kroppen
Benbuljong innehåller rikligt med mineraler och aminosyror som är nödvändiga för kroppen, samt gott om gelatin och kollagen – något som kan vara särskilt värdefullt att få i sig extra av när man vill minska symtom vid kronisk inflammation och autoimmuna sjukdomar. Det är också därför benbuljong blivit så populär inom den läkande AIP-kosten.
I den här artikeln går vi igenom vilka fördelar som finns med att äta benbuljong, och ger tips på goda maträtter och drycker med benbuljong som du enkelt kan göra själv.
Vad är benbuljong?
Men till att börja med – vad är då benbuljong? Jo, benbuljong får man fram genom att långsamt koka ben med brosk och senor. Det är nämligen främst i brosk och senor som de nyttiga beståndsdelarna sitter, och med många timmars kokning frigörs dessa ämnen till vattnet. Ett tips här är att använda syra, som finns naturligt i äppelcidervinäger eller citron, då detta påskyndar processen.
Benbuljong är inte att förväxla med vanlig buljong på tärning eller fond på flaska som du kan köpa i affären. Dessa produkter är oftast framtagna för att ge lite extra smak åt maten, medan benbuljongen innehåller en lång rad ämnen som bidrar till att stödja kroppens naturliga läkningsprocess – samtidigt som den ger en extra god och djup smak.
Vill du testa att göra din egen benbuljong finns ett recept längre ner i denna artikel. Annars går det bra att köpa ett färdigt ekologiskt pulver med benbuljong på påse som du hittar i vår shop: https://www.swedishpaleo.se/shop/benbuljong/
Varför är buljongtärningar inte lika nyttiga?
Det var någon gång på 70-talet som produktionen av buljong på tärning först kom igång. I denna process valde man att hoppa över steget att koka benen under en längre tid och på så vis sparade man tid (och pengar). Många buljongtärningar är idag av bra kvalitet och är gjorda på ekologiska grönsaker och animalier och fungerar utmärkt som smaksättning – men de saknar alltså alla de extra näringsmässiga egenskaperna som finns i en långkokt benbuljong.
Nyckeln till att hitta rätt sorts buljong ligger alltså både i namnet och i innehållsförteckningen. Det ska stå benbuljong oavsett om den kommer från nötkreatur eller kyckling. Och i innehållsförteckningen ska det framgå vilket ursprung benen har – till exempel frigående kyckling eller gräsbetande nötkreatur.
Det finns kollagen i benbuljong
Benbuljong innehåller läkande och uppbyggande aminosyror som även ingår i kollagen (bland annat glycin och glutaminsyra) och kan vara ett bra komplement eller alternativ till kollagenpulver. Det går alldeles utmärkt att växla mellan att äta kollagenpulver och benbuljong om du vill ha lite variation.
Till skillnad från hydrolyserat kollagenpulver, som är lättupptagligt i form av små peptider, innehåller benbuljong framför allt gelatin – en naturlig form av kollagen som bryts ner i kroppen men tas upp något långsammare. Båda kan vara värdefulla som tillskott.
Vad är då kollagen?
Kollagen är en viktig byggsten i hud, hår, naglar, leder och tarmens känsliga, tunna slemhinna. Kroppens naturliga förmåga att bilda kollagen minskar från och med 25 års ålder, och därför kan det vara värdefullt att få i sig extra kollagen via kosten – antingen i form av kollagenpulver eller benbuljong.
Kollagen tas lättare upp i kroppen med hjälp av C-vitamin, så därför är det bra att äta grönsaker och kryddor som är särskilt rika på C-vitamin tillsammans med benbuljongen eller kollagenpulvret. Exempel på sådana grönsaker är persilja, chili, paprika, broccoli, brysselkål, kålrot samt alla citrusfrukter.
Vill du läsa mer om kollagen så hittar du en artikel som vi skrivit här: https://www.swedishpaleo.se/kollagen-bra-halsa/
Benbuljong som stöd vid läkning
Vi rekommenderar att du äter benbuljong regelbundet för att stötta läkningsprocessen under tiden du äter enligt AIP. Detta beror på en lång rad olika faktorer. Här listar vi de vanligaste:
- Benbuljong innehåller glutaminsyra – en aminosyra som kroppen kan använda för att tillverka L-glutamin. L-glutamin är särskilt viktigt för tarmens celler och kan bidra till att stärka och reparera tarmslemhinnan.
- Den innehåller andra viktiga aminosyror som prolin, arginin och glycin, vilka behövs för uppbyggnad av muskler, bindväv och nerver.
- Benbuljong innehåller gelatin och kollagen – byggstenar som kroppen kan använda för att underhålla och reparera hud, bindväv och leder.
- Aminosyran glycin, som finns naturligt i benbuljong, är viktig för god sömn. Glycin har även lugnande och kramplösande egenskaper, och kan bidra till att minska trötthet och hjärndimma.
Benbuljong används också ofta inom AIP eftersom den stödjer tarmens barriärfunktion, vilket är viktigt för att minska immunaktivering och inflammation vid autoimmuna tillstånd.
Hur mycket benbuljong ska man dricka?
En vanlig fråga är hur mycket benbuljong man bör dricka. Det räcker oftast med en ganska liten mängd per dag – cirka 0,5–1 dl färdigkokt benbuljong, eller motsvarande 5–10 gram kollagenpulver (drygt en matsked).
Ett bra tips är att frysa in din benbuljong i iskubsformer och ta fram en kub och lägga den i en sås, gryta eller bara blanda ut i din färdiga rätt vid behov. Likadant med benbuljongspulvret: häll en matsked i maten och rör ut. Det bidrar inte bara med näring, utan även med riktigt god smak!
Vill du koka din egen benbuljong kan du använda dig av detta enkla recept på kycklingskrov, godkänt enligt den läkande AIP-kosten.
Var kan jag köpa färdiggjord benbuljong?
Om du vill testa att göra din egen benbuljong men inte har tid eller tillgång till färska ben – eller om du bara vill ha en bekväm och snabb lösning – så kan du numera köpa ett färdigt ekologiskt pulver med benbuljong istället.
Vi rekommenderar Beef Bone Broth från Nordic Kings, där benbuljongen är gjord på de finaste råvarorna från svenska KRAV-certifierade nötdjur som är uppvuxna på 100 % gräs och örter.
Vi använder själva detta pulver med benbuljong i många av våra rätter som du hittar i medlemsklubben hos oss på Swedish Paleo. Några exempel är köttfärssoppa med benbuljong (medlemsrecept) samt grekiska biffar (medlemsrecept).
Obs! För dig med histaminkänslighet
Eftersom benbuljong kokas länge kan den innehålla högre halter av histamin och andra biogena aminer. Om du är känslig för histamin – till exempel upplever symtom som klåda, huvudvärk eller magbesvär efter viss mat – kan det vara klokt att börja försiktigt och se hur du reagerar. Ett alternativ är att göra en snabbare benbuljong (3–4 timmar), vilket ofta ger lägre histaminhalt. Den innehåller då inte riktigt lika mycket gelatin och aminosyror som ett långkok, men kan ändå vara ett bra tillskott – särskilt för dig som är känslig för histamin.
Kommentarer
Massor med histamin i benbuljong, inget för den histaminkänsliga.
Hej Stefan, det stämmer bra att benbuljong innehåller mycket histamin. För den som är känslig för detta finns det vägledning i hur man blir av med histaminkänslighet, vi har skrivit en artikel om detta här: https://www.swedishpaleo.se/histaminintolerans-aip/
Den absolut tjockaste benbuljongen fick jag av kycklinghals+fötter
Om man tar Beef Bone Broth pulver hur mycket rekommenderar ni att man ska få i sig då per dag?
Hej Sara, det räcker gott och väl med 1 matsked om dagen. 😊
Hej! kan man lägga Beef Bone Broth pulver i en smoothie eller är det bättre att tillsätta vatten och dricka den eller lägga i mat? 🙂
Hej Sofia,
Eftersom benbuljong har en ganska markant smak så skulle vi rekommendera att du blandar den i maten eller att du dricker den som buljong i en varm kopp te. Men det är en smaksak om man gillar det. 🌸
För att anvanda i stället för buljongtärningar- mängd o hur smaksätta i så fall?
Hej Sofia, tack för din fråga. En buljongtärning motsvarar cirka 2 dl egengjord benbuljong. Det är en smaksak hur mycket man vill tillsätta. Du kan smaksätta din benbuljong med grönsaker som morötter, selleri, gul lök och vitlök för att ge buljongen en naturligt fyllig smak. Kryddor som lagerblad, färsk timjan, rosmarin, ingefära och lite persilja fungerar bra. 🌸
Hej! Om man inte gillar kött och har svårt för animalisk mat, är det lika fördelaktigt att svälja benbuljonpulver i kapselform? Mvh Linnea
Hej Linnea,
Som svar på din fråga så är det tyvärr inte jämförbart att ta benbuljong i kapselform med att äta animalier. Om du är vegetarian så rekommenderar vi att du äter enligt modern paleolitisk kost istället där baljväxter ingår, då det är viktigt att få i sig tillräckligt mycket med protein. 🌸