Gå ner i vikt med läkande AIP-kost
Vill du tappa några kilon av oönskad övervikt under tiden du äter enligt den läkande AIP-kosten? Då har vi några råd på vägen som vi delar med oss av i detta inlägg.
Till att börja med så är det väldigt vanligt att man naturligt tappar några kilon vid en omställning till AIP, särskilt om man bär på övervikt, och det beror på en rad olika orsaker:
- När kroppen inte är upptagen med inflammationer kan ämnesomsättningen komma igång – vilket gör att du tappar i vikt.
- När du tar bort skräpmat, snabba kolhydrater och socker så lagras detta inte längre in som fett när kolhydratsdepåerna är fulla.
- När du äter enligt AIP så får du i dig gott med näringstäta livsmedel som gör att du håller dig mätt under en längre tid, vilket resulterar i att du minskar ditt sötsug och behov av att småäta.
- Eftersom du tar bort livsmedel som irriterar tarmens känsliga slemhinna så kan en läckande tarm läka. Detta leder till att du kan ta upp näringen från kosten bättre, vilket i sin tur gör dig både piggare och starkare eftersom detta stärker ditt immunförsvar. Och när man blir piggare så är det också vanligt att man rör på sig lite mer.
- Sist men inte minst så beror viktnedgång på att kroppens hormonsystem regleras så att dina hunger- och mättnadshormon fungerar som de ska. Du blir alltså hungrig på ”rätt sätt” och slipper gå omkring och känna dig sugen på att småäta. Detta gäller framförallt för de som jojobantat i många år och därigenom kan ha saboterat kroppens naturliga hunger och mättnadssignaler.
Hur långt tid tar det att gå ner i vikt med AIP?
När du äter enligt den läkande AIP-kosten så tar det normalt mellan en till tre månader för kroppen att justera hormonutsöndringen, ämnesomsättningen samt bli av med eller lindra kronisk inflammation. Och denna tid brukar det också ta för att reglera ner sin vikt. Du ska därför räkna med att viktnedgången kommer successivt under tiden du äter enligt kostupplägget. Ett realistiskt mål är att man går ner runt ett halvt kilo i veckan, men för många som äter AIP går det fortare än så. Det beror mycket på den personliga utgångspunkten; hur länge du har varit överviktig, hur mycket övervikt du har, hur mycket socker och skräpmat du brukar äta, hur mycket du är van vid att röra på dig, och så vidare.
En bra tumregel är att göra en utvärdering efter du följt AIP-kosten i tre månader. Har din vikt inte rört på sig, eller mår du fortfarande lika dåligt som innan du började med AIP så kan det bero på en rad andra saker:
- Dysbios (störning i tarmens eko-system) i tarmen i form av candidaöverväxt, förekomsten av SIBO (överväxt av bakterier i tunntarmen) eller annan bakterieobalans. Dysbios kan inbegripa obalans både i sammansättningen och i aktiviteten hos tarmfloran.
- Stress, sömn och träning. Just stress har i mängder av studier visat sig vara en enorm trigger av autoimmun sjukdom och det är särskilt viktigt att se över sin stressnivå. För att motverka stress är det en bra idé att ägna sig åt promenader, yoga, meditation och lugn simning.
- Sömnen är läkande för kroppen och också en viktig nyckel till att AIP ska fungera optimalt. Om man sover dåligt tenderar man att bli mer hungrig och sugen på kolhydrater för energi. Ett bra knep är då att äta kokoschips eller torkade mullbär (som båda dämpar sötsug och ger ett jämnt blodsocker) samt att dricka lite extra vatten.
Tips för extra viktnedgång
Det är alltså en sakta och jämn viktnedgång över längre tid som man ska sikta på. Känner du att du behöver lite extra fart på din viktnedgång så finns det också några knep för detta. Här är våra fem bästa tips:
- Ät mer grönsaker som odlas ovan jord. Dessa innehåller färre kolhydrater och är bland annat zucchini, blomkål, broccoli, brysselkål, spenat, sparris, pumpa, sallad av alla de sorter, bladselleri, gurka, vitkål, grönkål, spetskål och rödkål. Även kålrabbi, rättika och rädisor är bra.
- Undvik kassavamjöl (innehåller mycket kolhydrater) och ät hellre bröd bakat på jordmandelmjöl och kokosmjöl.
- Ät AIP-efterrätter med måtta (en till två gånger i veckan) och undvik de som innehåller extra mycket fruktos som exempelvis dadelbollar och torkad frukt i granola.
- Sov bra och länge. När vi är trött och inte fått tillräckligt med sömn blir vi hungrigare och småäter gärna mer. Se till att du får minst sju timmars sömn varje natt.
Skillnad mellan AIP och paleo när man vill gå ner i vikt?
Om du har inflammationer, kronisk värk, autoimmuna sjukdomar, astma eller allergier så passar AIP bäst för dig. Men för dig som är frisk och vill gå ner i vikt så passar den paleolitiska kosten bättre.
Vad äter man inom AIP? Här är en snabb genomgång!
Här undviker man de livsmedel som hos vissa kan orsaka irritation i tarmen och inflammation i kroppen. Det är en ganska lång lista och här är några exempel på vad man utesluter från sin kost under tiden man äter enligt kostupplägget: gluten, mejeriprodukter, socker, baljväxter, nötter, potatis och ägg. Du äter istället mycket grönsaker som kålsorterna sparris, zucchini och sötpotatis samt bär och frukt, kött, fisk, skaldjur, kyckling, örter, kryddor, en del av de glutenfria mjölsorterna, med mera. Observera att man äter enligt AIP under en tidsbegränsad period och vanligtvis mellan en till tre månader. Här kan du läsa en mer detaljerad guide kring vad AIP är och hur kosten fungerar.
Vad äter man inom paleo? Här är en snabb genomgång!
Paleo är en bredare kost än AIP, där allt som är AIP också är paleo. Man äter glutenfri, sockerfri och ekologisk mat utan tillsatser. Du kan äta samtliga grönsaker (även potatis och baljväxter), frukter, nötter, frön och bär. Samtliga animalier ingår i den paleolitiska kosten, och inom en individanpassad kost kan man prova sig fram till det som fungerar bäst. Många kan exempelvis äta en del mejeriprodukter som smör, ghee, helfet yoghurt och lagrade ostar, medan andra mår bättre av att utesluta mejeriprodukter helt. Här kan du läsa en mer detaljerad guide kring vad paleo är och hur kosten fungerar.
Vill du komma igång med den läkande AIP-kosten direkt så rekommenderar vi att du börjar med vår mycket populära kickstart. Där får du all den hjälp du behöver för att komma igång och lyckas med kostupplägget. Här kan du läsa mer om kickstarten och vad som ingår.
Kommentarer