Vegetarisk julmat – en grönare jul
Julhälsningen i år kommer från min kollega Marie Norder Aspholm. God Jul /Cecilia
En grönare jul är inte alls fel. I alla fall om vi pratar om vad som ska finnas med på julbordet. Ute vill jag gärna ha en vit jul. Jag gillar verkligen vintern och skidåkning. Det känns minsta sagt märkligt när det är nästan är samma temperatur under julen som det är på midsommar.
Jag och min vän Berit tränar inför En Svensk Klassiker och först ut är Öppet spår den 28 februari. Hittills har det blivit 46 km i Högbo Bruk, Vasaloppsscentret som har konstfrusna spår. Mer behövs men vi varierar med styrketräning, löpning och gruppträning.
Kålrotslåda
I över tjugo år så har kålrotslåda haft en given plats på julbordet. I Finland är det vanligt med olika lådor av kålrot och morot. Den passar perfekt som tillbehör till skinkan.
Det här är verkligen en supergod rätt! Mycket mild i smaken och passar både barn och vuxna.
Jag gillar dessutom att ha några vegetariska rätter på julbordet och inte bara kött och fisk. Den är superenkel att göra. Den är både paleo och liberal LCHF.Det finns många recept och de flesta innehåller både grädde och ströbröd. Ströbrödet har jag uteslutit sedan många år men grädde har jag haft i. I år så provar jag att göra den på kokosgrädde i stället för att göra den helt mjölkfri. Det var riktigt spännande att se om det skulle bli lika god som den brukar bli.
Självklart måste jag provsmaka när den var klar för att kunna säga om den blev lyckad eller inte.
Den blev precis lika god som vanligt! Jag snålade inte med muskot och vitpeppar och det gjorde att smaken av kokosgrädde inte kändes alls.Ugn 180 C
Ingredienser
1200 g skalad och tärnad kålrot
1,5-2 dl kokosgrädde (Jag köper Garants kokosgrädde i tetra)
1 stort ägg
1 msk Renée Voltair grönsaksbuljong
1 tsk malen muskot
1 tsk vitpeppar
salt
Kokosolja eller smör till att smörja formen
Gör så här
Koka kålrotstärningarna tills de är mjuka.
Mixa med mixerstav eller pressa genom en sil.
Blanda ner kokosgrädde och rör om.
Tillsätt kryddorna.
Tillsatt ägget som du vispat lätt.
Smaka av smeten med salt tills du är nöjd. Tillsätt ev mer muskot och vitpeppar.
Häll upp smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i en timme.
Hoppas du gillar min kålrotslåda!
Rödkålssallad med valnötter och granatäpple
Det blir ofta väldigt mycket kött och fisk på julbordet och jag brukar därför hitta på några nya gröna rätter varje jul. I dag lagade jag en Rödkålssallad med valnötter och granatäpple och Brysselkål med rödlök och cashewnötter.
Ingredienser
400 rödkål
2 msk olivolja
1,5 msk vitvinsvinäger (eller rödvinsvinäger)
Örtsalt
Grovmalen svartpeppar
0,5 dl granatäppelkärnor
50 g valnötter
Gör så här
Strimla rödkålen fint
Blanda olivolja och vinäger med kryddor och salt
Blanda ner i rödkålen
Blanda ner valnötter och granatäppelkärnor
Låt gärna salladen stå ett dygn
Smaka ev av med mer vinäger, örtsalt och svartpeppar
Bild Rödkålssallad
Brysselkål med rödlök och cashewnötter
Ingredienser
300 g brysselkål
3 små röda lökar
0,5 dl grovhackade cashewnöter
Smör eller kokosolja till stekning
0, 5 dl hackad gräslök, jag brukar alltid ha frysta kryddor och örter att kunna plocka fram
Grovmalen svartpeppar
Örtsalt
Gör så här
Förväll några minuter om du använder färsk brysselkål
Under tiden så kan du rosta cashewnötterna i torr panna om du vill men det är valfritt
Skala och klyfta rödlöken
Bryn brysselkål och rödlök
Krydda och tillsätt gräslök
Blanda i cashewnötter
Julkramar till er!
Marie
HÄR hittar du Maries sida.
Kommentarer