Granola med nötter, frön, dadlar och tranbär (Paleo)
Detta är ett utmärkt alternativ till müssli. Var bara försiktig så att nötterna och fröerna inte bränns. Blötlägg gärna nötter och pumpafrö över natten innan du gör granolan. Detta för att aktivera dem och reducera fytinsyra. Då får du lättare tillgång till nyttiga mineraler som järn, magnesium och zink. När du blötlägger kan du behöva torka granolan lite längre i ugnen för att den ska bli krispig.
- 2 h
- 4 portioner
- Lätt
Ingredienser
2 dl mandlar 2 dl valnötter 1 dl pumpafrön 1 dl tranbär 4 dadlar 1/2 banan 1 tsk raw honung 1 nypa äkta kanel 1 nypa havssalt Gör så här:
- 1)
Sätt ugnen på 100°.
- 2)
Hacka mandlarna och valnötterna. Lägg i en skål tillsammans med pumpafrön. Blanda.
- 3)
Mosa bananen och blanda med honung, lite salt och kanel till en sås. Häll ner i skålen med nötter och frön och blanda allt noga.
- 4)
Häll ut på en plåt med bakplåtspapper och platta ut till en kaka. Rosta längst ner i ugnen i ca 35 minuter.
- 5)
Bryt sönder kakan till mindre bitar. Hacka dadlar och tranbär och blanda med resten.