• Mjuka chokladkakor med carob (AIP)

    Mjuk chokladkaka – som här är gjord med carob istället för kakao för att passa den läkande AIP-kosten. Det går bra att ha kakao istället såklart, men då får man ta mindre än receptet och eventuellt lite mer honung i då carob är mycket sötare än kakao.

    • Chokladkakor
    • 8 portioner
    • Medelsvår

    Ingredienser

    2bananer
    1/2 dlsmält kokosolja 🛒
    1 dlcarobpulver 🛒
    1 tskraw honung 🛒
    1 dlkokosflingor
    1 dlkokosmjöl 🛒
    1/2 tskbikarbonat 🛒
    1 tskäppelcidervinäger 🛒 eller pressad citron
    Gelatinägginnehåll:
    4 mskvatten
    1 mskgelatinpulver 🛒

    Gör så här:

    1. 1)

      Sätt ugnen på 150°.

    2. 2)

      Mixa bananerna och kokosoljan ordentligt. Går bra med en stavmixer.

    3. 3)

      Sikta i carbpulver och klicka i honung. Mixa igen noga.

    4. 4)

      Gör gelatinägget: Blanda 4 tsk vatten med 1 msk gelatinpulver. Värm och vispa tills det blir en klar vätska med lite skum på toppen. Det ska inte koka, bara sjuda lite.

    5. 5)

      Tillsätt gelatinet i smeten och blanda med en handvisp eller slickepott.

    6. 6)

      Blanda i kokosflingor, kokosmjöl, bikarbonat och äppelcidervinäger/citronjuice och rör om försiktigt så att det blir en jämn smet.

    7. 7)

      Smörj en form med kokosolja och häll i smeten, den ska helst vara ca 2 cm tjock, som en kladdkaka.

    8. 8)

      Grädda i ca 20-25 minuter, testa med en tandpetare att den är klar i mitten.

    9. 9)

      Se gärna instruktionsfilmen nedan: