Att äta AIP på restaurang – 7 bra tips
När man äter enligt det autoimmuna protokollet, AIP, kan det vara en stor utmaning att äta ute på restaurang. Här kommer våra 7 bästa tips på hur du kan göra! Dessa tips underlättar både för dig och för personalen på den restaurang du vill besöka.
Självklart är det bäst att äta hemma i den trygga egna miljön under tiden man är i elimineringsfasen med AIP. Då har man 100 procent koll på alla ingredienser, ner på minsta saltkorn. Men ibland bjuder livet upp till tillfällen då man vill träffa andra och äta ute. Det kan vara jobbmiddagar, födelsedagsfester eller andra familjesammankomster. Eller så vill man bara bryta vardagen och gå ut och äta lite.
Det finns faktiskt en hel del du kan göra för att förbereda middagen och på så vis känna dig trygg. Att oavsiktligt få i sig okända ingredienser skapar oro och rädsla. Man kan få bakslag och läkningstiden med AIP dra ut på tiden alldeles i onödan. Här är några riktigt bra råd inför ditt restaurangbesök.
Ät AIP ute – 7 bra tips!
1. Gör en grundlig research. Vilka restauranger serverar glutenfritt till att börja med? Gör en sökning på Google med restaurang+glutenfritt. Bor du i en storstad, eller ska besöka en, kan du utvidga sökandet till +paleo, mejerifritt, allergivänliga och även AIP. Svenska Celiakiförbundet har en lista på glutenfria restauranger runt om hela landet som kan hjälpa en bit på vägen. Du hittar listan här.
2. Bestäm ställe. När du hittat någon restaurang som verkar intressant så kan du gå in på deras hemsida och titta på menyn. På så vis får du en uppfattning om vilka rätter som ligger nära AIP och som du sedan kan diskutera ändringar kring med kocken eller kökschefen/hovmästaren. Detta gäller även om du blivit medbjuden på en redan förutbestämd restaurang. De flesta ställen är numera vana vid åtminstone glutenfritt, nötfritt och mejerifritt.
3. Ring in. När du hittat en restaurang som du gillar och en maträtt du skulle vilja ändra på så ska du ringa i god tid. Tänk en vecka innan för att vara på den säkra sidan. Kockar brukar för det mesta tycka att det är kul att kunna hjälpa till – om de bara får veta det i förväg. Ring på eftermiddagen eller precis i anslutning till att de öppnat, då är det som lugnast. De flesta krogar har stängt för gäster mellan 14.00 och 17.00, men personalen är där och förbereder. Fråga efter kökschefen eller någon som har hand om beställningarna och lägg fram dina önskemål enligt förslag nedan.
4. Förklara ditt dilemma. När du pratar med matansvarig på stället så är det bra om du presenterar ditt problem ungefär så här: ”Jag äter just nu en väldigt restriktiv kost som gör att jag måste utesluta ganska många råvaror. Jag vore väldigt glad om ni kunde hjälpa mig? Jag kan naturligtvis betala extra för besväret. Jag vill så gärna kunna komma till er restaurang”.
Här är några bra frågor som du kan ställa!
- Serverar ni glutenfritt och är noga med att inte blanda gluten och glutenfritt i köket? (Om de gör det är de medvetna om problemet kring säker allergikost).
- Marinerar ni kött och annat protein i färdiga såser? Kan ni göra ett undantag för mig där ni bara inkluderar det jag räknar upp?
- Går det att göra en beställning utifrån en lista med grönsaker som jag räknar upp? Kan jag be kocken tillaga kött, fisk eller kyckling med enbart olivolja och salt?
- Vill ni att vi bokar en tid då det inte är så mycket folk om det underlättar för kocken?
- Kan någon från köket komma ut till bordet och diskutera igenom min beställning om jag känner mig osäker på plats?
- Vill ni ha ett förslag redan nu? (kolla exempel nedan).
5. Beställ. Här är några exempel:
- Kolla vad du gillar på menyn och försök resonera fram en lösning! Till exempel:
- Räksallad med extra räkor, avokado, sparris och med vinägrett – utan svartpeppar. Var tydlig med att det inte ska ingå något annat än just det.
- Stekt oxfilé som steks i olivolja och salt. Går det att få med ugnsbakade rotsaker? (Ge gärna förslag som palsternacka, kålrot, morötter, rödbetor, brysselkål, lök och vitlök. Förklara att du inte äter potatis.)
- Stekt/ugnsbakad fisk med enbart olivolja, salt och färska örter. Ge exempel på örter (persilja, dill, koriander, basilika, timjan, rosmarin, salvia eller oregano.)
- Kan du beställa ett mos på palsternacka eller jordärtskocka som är helt utan mejerier?
- Går det att få en fruktsallad till efterrätt? Går det kanske att ordna kokosgrädde till den? Osv.
6. På restaurangen. När du kommer till restaurangen, kom i god tid och förklara för kyparen eller hovmästaren att du ringt in i förväg och gjort en specialbeställning. Dubbelkolla att allt är klart och tydligt.
7. Visa uppskattning. När det är dags att betala så ge personalen extra beröm för att de tog sig tid med din specialbeställning. Hälsa till kocken och tacka extra. Ge bra med dricks. På så vis blir det enklare om du vill komma tillbaka till samma restaurang igen och äta enligt AIP!
Kommentarer
Tack för bra tips. Förra året åkte vi till fjällen och bodde på hotell med halvpension – mest pga att alla stugor var uthyrda. Jag var väldigt osäker på hur det skulle gå med maten, så jag både mejlade och ringde innan vi bokade med ödmjuka frågor och långa listor. Döm om min förvåning när kocken på hotell skarvruet i Tänndalen lagade den mest fantastiska AIP-kost till punkt och pricka. Och det med rätter som låg väldigt nära den vanliga menyn (förutom frukost, då fick jag stekt kyckling med avokado & grönkål eller sötpotatisrösti…mmm). Ljuvligt!