Läkande råvaror efter säsong
Det finns många fördelar med att leta efter grönsaker, frukt och bär i säsong. Du får tillgång till livsmedlen när de innehåller som mest näring, och de är nästan alltid billigare eftersom det finns gott om just dessa varor i butik.
I den här artikeln får du en komplett lista över alla läkande och antiinflammatoriska råvaror utifrån när de finns i butik efter säsong.
Den första tumregeln är att du helst ska köpa svenska grönsaker, frukt och bär. När du dessutom väljer ekologiskt och KRAV-märkt får du en garanti på god kvalitet. Det är också miljövänligare eftersom det är närodlat och närproducerat.
En fördel med att handla i säsong är att kilopriset blir lägre. Zucchini är ett lysande exempel. Denna grönsak kan vara ganska dyr på vintern då den måste importeras, men blir riktigt billig när den kan skördas i Sverige.
Nackdelen med att handla efter säsong är att utbudet kan vara mer begränsat på vintern och under vårkanten. Men eftersom det går bra att frysa in grönsaker, frukt och bär kan du fylla upp frysen istället.
De flesta grönsaker går utmärkt att frysa in – och det gäller även rotsaker, kryddväxter och örter. Det enda som egentligen inte lämpar sig för infrysning är sallad, eftersom den tappar spänst när den tinas upp. Frukt kan du dela och frysa in, medan bär kan frysas in precis som de är.
Hur länge håller livsmedel i frysen?
Grönsaker, frukt och bär håller sig utmärkt i frysen – de kan förvaras i upp till ett år vid minus 18 grader eller kallare. Efter ett år kan dock kvaliteten börja försämras, så försök att använda dem inom den tidsramen.
Tips när du fryser in:
- Packa utan luft: Se till att frysa dina råvaror med så lite luft som möjligt. Grönsaker kan bli torra och tappa både färg och konsistens om det finns för mycket luft i påsarna. Ett tips är att investera i en vakuumförpackare som suger ut all luft och gör jobbet åt dig. Här är ett bra tips på en vakuumförpackare vi själva använder oss av.
- Frys bären enskilt: Bär kan klumpa ihop sig och bli lite tråkiga om de fryses in när de är blöta. Lägg istället ut dem ett och ett på en bricka i frysen i cirka en timme innan du samlar dem i en påse.
- Kryddväxter: Kryddväxter behåller faktiskt sin näring bättre när de är frysta än när de står i vatten på köksbänken. Detta beror på att oxidationen nästan avstannar helt vid infrysning. Du kan till exempel köpa en stor bunt med persilja och förvara i frysen. När det är dags att använda persilja i din matlagning så ”smular” du bara ner den frysta persiljan i maten och lägger tillbaka påsen i frysen igen. På sommaren, när det finns massor av svenska kryddväxter, kan du passa på att frysa in dill, gräslök, oregano, salvia, rosmarin, timjan, persilja, basilika, citronmeliss, mynta, ramslök, mejram, lavendel, libbsticka, kamomill med flera! Märk påsarna med etiketter och vips så har du en hel kryddsamling i frysen.
- Iskubformar för kryddblandningar: Detta är ett superbra tips som underlättar matlagningen! Frys in kryddblandningar i iskubsformer. Blanda valfria kryddväxter med olivolja, pressad citron och lite balsamvinäger och häll upp i formarna. När du lagar mat kan du enkelt trycka ut en kub direkt i grytan. Dessutom behåller kryddorna sin färska smak bättre på detta sätt än om du använder torkade kryddor – och torkade kryddor kan ibland innehålla dolda besprutningsmedel.
Månadsvis i säsong
I schemat nedan ser du när våra svenska grönsaker, kryddväxter, frukter och bär är i säsong. De råvaror som är markerade med en asterisk följer paleokosten och ingår inte i den läkande AIP-kosten.
Observera att vi har listat importerade råvaror som en separat kategori längst ner. Att handla svenska råvaror är som sagt att föredra med tanke på miljön, eftersom det minskar koldioxidutsläppen från långa transporter och samtidigt stödjer lokal produktion. För de råvaror som inte kan odlas i Sverige gör du det bästa valet genom att satsa på ekologiska alternativ och Fairtrade. Fairtrade är en internationell certifiering som säkerställer att varor produceras under höga sociala, ekonomiska och miljömässiga krav, vilket leder till bättre arbetsförhållanden och rättvisare handelsvillkor.
Svenskodlat
Januari
Vitkål, grönkål, morötter, brysselkål, jordärtskocka, palsternacka, potatis*, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, rödkål, kryddor i kruka.
Äpplen (vinteräpplen)
Februari
Vitkål, morötter, brysselkål, jordärtskocka, palsternacka, potatis*, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, rödkål, kryddor i kruka.
Äpplen (vinteräpplen)
Mars
Vitkål, morötter, jordärtskocka, palsternacka, potatis*, rotselleri, vitlök, majrova, rödbetor, rödkål, kryddor i kruka.
April
Morötter, jordärtskocka, palsternacka, potatis*, rotselleri, vitlök, majrova, isbergssallad, kålrot, lök, purjolök, rödbetor, salladskål, sparris, vitkål, kryddor i kruka, ramslök.
Rabarber
Maj
Lök, majrova, morötter, palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, sparris, spenat, gurka, sallad, kryddor i kruka, ramslök.
Rabarber
Juni
Lök, majrova, morötter, palsternacka, färskpotatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, sparris, spenat, gurka, sallad, rädisa, sockerärtor*, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, färska kryddväxter.
Juli
Lök, majrova, morötter, palsternacka, färskpotatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, spenat, gurka, sallad, rädisa, sockerärtor*, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, bönor (färska)*, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, kronärtskocka, färska kryddväxter, paprika*, chili*, aubergine*.
Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.
Augusti
Lök, majrova, morötter, palsternacka, färskpotatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, spenat, gurka, sallad, rädisa, sockerärtor*, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, bönor (färska)*, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, kronärtskocka, färska kryddväxter, paprika*, chili*, aubergine*.
Rabarber, vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron.
September
Lök, majrova, morötter, palsternacka, färskpotatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, spenat, sallad, fänkål, tomat*, blomkål, broccoli, bönor (färska)*, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, kronärtskocka, kryddor i kruka, paprika*, chili*, aubergine*.
Vinbär, nätmelon, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron, äpplen.
Oktober
Lök, majrova, morötter, palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, sallad, tomat*, blomkål, broccoli, kålrabbi, zucchini, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, grönkål, persiljerot, kryddor i kruka.
Äpplen
November
Lök, majrova, morötter, palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, blomkål, broccoli, stjälkselleri, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, grönkål, persiljerot, kryddor i kruka.
Äpplen
December
Lök, majrova, morötter, palsternacka, potatis*, rotselleri, rödbetor, gulbetor, polkabetor, vitlök, purjolök, vitkål, rödkål, brysselkål, jordärtskocka, grönkål, persiljerot, kryddor i kruka.
Äpplen (vinteräpplen)
Importerat
Januari
Aubergine*, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika*, spenat.
Apelsin, citron, kiwi, clementin, grapefrukt, sharonfrukt.
Februari
Aubergine*, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika*, spenat.
Apelsin, citron, kiwi, blodapelsin, clementin, vindruvor, grapefrukt, sharonfrukt.
Mars
Aubergine*, blomkål, broccoli, fänkål, mangold, paprika*, spenat.
Apelsin, citron, kiwi, blodapelsin, clementin, grapefrukt, vindruvor, sharonfrukt.
April
Blomkål, broccoli, fänkål, mangold, aubergine*, avokado.
Citron, persika, apelsin, granatäpple, grapefrukt, kiwi
Maj
Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.
Citron, persika.
Juni
Blomkål, broccoli, fänkål, mangold.
Citron, persika, aprikos, fikon.
Juli
Mangold, paprika*.
Melon, nektarin, persika, aprikos, fikon, vindruvor.
Augusti
Mangold, paprika*, pumpa.
Melon, nektarin, persika, fikon, vindruvor.
September
Mangold, paprika*, pumpa.
Melon, nektarin, persika, fikon, vindruvor.
Oktober
Aubergine*, blomkål, broccoli, paprika*, spenat, avokado.
Apelsin, citron, kiwi, dadlar, clementin, melon, fikon, vindruvor.
November
Aubergine*, blomkål, broccoli, paprika*, spenat, avokado.
Apelsin, citron, kiwi, clementin, dadlar, fikon, mango, grapefrukt, kastanjer, sharonfrukt, vindruvor.December
Aubergine*, blomkål, broccoli, paprika*, spenat, avokado.
Apelsin, citron, kiwi, clementin, dadlar, fikon, grapefrukt, kastanjer, vindruvor.
Kommentarer