• IBS – orsak och hur du kan bli bättre

    Ballongmage, ont i magen efter måltid, knip, gaser, förstoppning och diarré – allt detta är olika symptom vid IBS. Att ha IBS kan vara mycket smärtsamt och jobbigt – men det finns hjälp att få. Med autoimmun kost, AIP, kan du bli av med IBS. I den här artikeln går vi på djupet med vad IBS är och hur man kan göra för att bli av med IBS en gång för alla. 

     

    Innehållsförteckning:

    1. Vad är IBS?

    2. Skillnaderna på IBS och IBD

    3. Vad är det som orsakar IBS?

    4. Hur du effektivt läker genom att äta enligt AIP

    5. Produkter och tillskott som är bra vid IBS

    6. Framgångshistorier

     

    Vad är IBS?

    IBS står för ”Irritable Bowel Syndrome” och är en grupp symptom som rör magen och tarmen. Detta inkluderar skarp smärta, gasbildning, förstoppning som inte försvinner, diarréer som kommer och går, uppsvälld mage (det man kallar ballongmage) eller en blandning av allt detta.

     

    Kort sammanfattat; det mesta som ingår när magen krånglar under lång tid utan att man har fått någon annan diagnos. Det är vanligt att besvären blir värre i samband med att man äter och dricker. Det är också ofta väldigt besvärande med IBS då det ibland behövs brådskande besök på toaletten. Personer med IBS kan även uppleva att de blir bättre under vissa perioder – för att sedan bli sämre igen. Dessa skov kan pågå år ut och år in.

     

    Skillnad på IBS och IBD

    IBS är inte att förväxla med IBD. IBD står för ”Inflammatory Bowel Diseases” och i den gruppen ingår de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom, som är autoimmuna sjukdomar.

     

    IBS är inte klassad som en autoimmun sjukdom utan en bred grupp av olika magbesvär/sjukdomstillstånd där diagnosen faktiskt ställs genom uteslutningsmetoden. Hittar man inte cancer, IBD eller någon annan tarmsjukdom via tester, blodprov, avföringsprover etc så får patienten diagnosen IBS.

     

    Trots att IBS inte räknas som en autoimmun sjukdom, kan mekanismerna bakom sjukdomarna ofta vara de samma. I båda fallen kan man konstatera att läckande tarm ofta förekommer, personer med IBS har också ofta andra inflammationer i kroppen och i tarmen. Hur man äter och stressnivån påverkar också.

     

    Inom den traditionella sjukvården inriktar sig läkarna på att lindra symptom med mediciner och ofta skrivs även antidepressiva medel ut. Vad patienten äter och dricker tas ibland upp, men kosten är inte i fokus på samma sätt som inom funktionsmedicin.

     

    Inom autoimmun- och antiinflammatorisk kostrådgivning och inom funktionsmedicin är det just kosten som är i fokus. Genom en kostomläggning lyckas många häva IBS helt. Läs gärna berättelser längre ner från några av våra medlemmar. Att få ordning på magen genom rätt kost är nyckel till att slippa ur det onda kretsloppet.

     

    Vad är det som orsakar IBS?

    Vad som orsakar IBS är väldigt individuellt. Det som triggar sjukdom kan bero på många olika faktorer.  Det finns dock fem faktorer som man räknar till de vanligaste. Personer med IBS kan ha en av dessa eller en bladning av flera:

     

    1. Läckande tarm. Vid läckande tarm har tarmslemhinnan blivit skadad av olika anledningar och partiklar (proteiner) läcker ut i blodet och drar igång en attack från immunförsvaret. Läs mer om läckande tarm. Detta tillstånd försvinner i regel ganska omgående (efter några veckor till någon månad) med en autoimmun kost, AIP. Här är en studie som pekar på sambandet mellan IBS och läckande tarm.

     

    2. SIBO – överväxt av bakterier i tunntarmen (Small Intestinal Bacterial Overgrowth). SIBO uppstår när bakterier i mag- tarmsystemet växer till sig för mycket. I en studie hade över 80% av de IBS-patienterna som undersöktes även SIBO.  När de fick behandling för detta försvann eller förbättrades även IBS. För att komma tillrätta med SIBO kan det räcka med en strikt AIP-kost, men det kan även krävas medicinsk hjälp. Detta är alltså ett ytterligare steg man kan ta om AIP inte hjälper mot IBS. Inom sjukvården kan de ta tester och se om man har SIBO.

     

    3. Överväxt av candida eller annan jästsvamp i tarmen. Läs mer om candida. Candida är en svamp som, liksom SIBO, kan ta över och växa okontrollerat. Candida orsakar också läckande tarm. Eftersom candida lever på sockermolekyler så blir man av med candida med en strikt AIP med begränsat fruktintag. Misstänker man candida är det då också bra att ta bort t ex torkad frukt och honung, inklusive frukt under de första veckorna med AIP.

     

    4. Matintolerans eller känslighet. Det är vanligt att de som har IBS blir bättre eller helt symptomfria när de eliminerar gluten, nötter, ägg, mejeriprodukter – det vill säga de vanligaste allergenerna i maten. Det kan vara så att man reagerar på något i kosten och när man utesluter detta vid AIP upptäcker man intoleransen vid återintroduktionen. Därför är autoimmun kost ett effektivt verktyg att använda sig av eftersom man eliminerar det mesta som vanligtvis orsakar matallergier eller livsmedelsintolerans.

     

    5. Stress. Många IBS-patienter kan notera att deras symptom blir värre när de är stressade. Samma sak sker vid många autoimmuna sjukdomar. Kliniska studier visar att det finns en direkt länk mellan höga stressnivåer och IBS. Detta beror på att hjärnan och magen är ihopkopplat via det centrala nervsystemet och när du är stressad kan detta få magen att antingen dra ihop sig för mycket eller för litet vilket orsakar hård mage eller diarré. Det är samma mekanisk som får blodtrycket att höjas eller hjärtat att slå fortare när vi blir stressade.

     

    Hur du effektivt läker genom att äta enligt AIP

    En lösning för att komma åt de underliggande problemen med IBS är att man genom kosten tar bort allt som kan orsaka läckande tarm, SIBO eller candida. Detta är t ex spannmål med gluten (läs mer om glutens påverkan av tarmen), mejeriprodukter, soja, ägg, bönor, nötter, socker, alkohol, kaffe mm – det vill säga en autoimmun kost.

     

    Naturligtvis måste man också tillföra mängder av näringstät mat för att återställa mineraler, vitaminer, fetter och även få en väl fungerande bakterieflora. Detta får man via den autoimmuna kosten (AIP), men det kan också vara bra att lägga till matsmältningsenzym, probiotika och kollagen. Även omega-3 är bra att ta extra av då detta reglerar och reparerar immunförsvaret. Det man också brukar rekommendera inom AIP är att kolla sina näringsnivåer. Ofta är autoimmun sjukdom och IBS kopplat till för låga nivåer av zink, selen och vitamin D samt magnesium.

     

    Produkter och tillskott som är bra vid IBS:

    När du har IBS är ett tips att du kollar dina näringsnivåer då man ofta ser ett samband mellan IBS och för låga nivåer av zink, selen, vitamin D samt magnesium. Och när du har IBS är kan det också vara värdefullt att ta extra tillskott av följande för att få extra hjälp på vägen:

     

    Matsmältningsenzym (märken vi rekommenderar)

    När man har IBS kan man ha problem med att smälta maten, du behöver fungerande enzymer och dessa är: för att smälta kolhydrater (amylas), proteiner (proteas) och fett behövs (lipas). Det är svårt att veta exakt vilka enzym man kan ha för lite av, därför är det bra att ta matsmältningsenzym i form av tillskott.

     

    Probiotika (märken vi rekommenderar)

    Probiotika är ett annat ord för våra bakterier i tarmen. Vid nästan alla fall av IBS har man konstaterat att tarmfloran är störd och att man har fel bakterier. Därför är det bra att tillföra goda nyttobakterier genom att äta probiotika i form av tillskott.

     

    Kollagen (märken vi rekommenderar)

    Kollagen innehåller aminosyror som hjälper till att reparera cellmembran och slemhinnor i tarmen som kan vara skadade vid IBS. En rekommenderad dos är ungefär en matsked kollagenpulver om dagen.

     

    Omega-3 (märken vi rekommenderar)
    Omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper till vid reparation av tarmens celler. Omega-3 är också bra för matsmältningen och att ta Omega-3 i form av tillskott när man har IBS underlättar läkning i hela tarmkanalen.

     

    Framgångshistorier

    Det kan vara roligt och motiverande att läsa om hur andra lyckats bli symtomfria från IBS med hjälp av antiinflammatorisk kost (AIP & Paleo).

     

    Här nedan har några medlemmar delat med sig av sina berättelser:

     

    Angelica: ’Jag har blivit helt fri från min IBS’

    Emelie: ’Jag har fått sådan livskvalitét och mår så mycket bättre idag’

    Annika: ’Magen sköter sig bättre och jag upplever att den är lugnare.’

     

    [expand title=”Källa:”]

    Amy Myers, MD är en tvåfaldig New York Times-bästsäljande författare samt en internationellt hyllad läkare inom funktionsmedicin. Hon är specialiserad på att göra det möjligt för folk med autoimmuna sjukdomar, hypotyreos, och matsmältningsproblem att återfå en god hälsa.[/expand]

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments