• Tips på recept inför julfirandet enligt AIP

    Under advent och jul står maten i centrum med lussefika, julbord och gotter. Här får du våra 20 bästa tips på julrecept enligt autoimmun kost AIP. Allt från ischoklad till julkorv! 

     

    Det kan vara besvärligt att äta enligt autoimmun läkande kost under advent och julhelgen. Mycket av det som traditionellt ingår är ingredienser som utesluts inom AIP. T ex vetemjöl, socker, kakao, nötter, mjölkprodukter och ägg.

     

    Men misströsta inte. Vi har lösningen på problemet! Med lite specialingredienser som kokbanan, pumpapuré, kassavamjöl och jordmandelmjöl kommer du långt. Istället för kakao kan du laga goda sötsaker med carob och söta med frukt, dadlar eller honung. Janssons frestelse kan du göra med andra rotfrukter än potatis. Med en liten extra insats i köket gör du även egen god julkorv och egna julköttbullar.

     

    Så misströsta inte, med vår hjälp kan du få ett dignande julbord att plocka från och självklart kan övriga gäster också ta för sig av dessa extra nyttiga och hälsosamma alternativ.

     

    Här är en lista på vad du kan hitta i vår medlemsklubb!

     

    PS. Just nu får du en gratis E-bok med lite blandade jul- och nyårsrecept enligt AIP när du blir medlem.

     

    Börja din gratis period här

     

     

    Julgott enligt autoimmun läkande kost (AIP)

    Här finns exempel på klassiska recept som lussekatter, ischoklad och pepparkakor men även lite annorlunda inslag som gelégodis och ingefärspäron.

     

    Pepparkakor AIP

    De här pepparkakorna är knapriga som vanliga pepparkakor och kan även kavlas precis som vanliga. Ingredienser: kassavamjöl, jordmandelmjöl, kokosolja, vatten honung, kanel, kryddnejlika och lite salt.

     

     

    Lussekatter AIP

    Saftiga lussekatter med de ”hemliga” ingredienserna kokbanan och pumpapuré. Pumpan som ersätter ägg bra (och har en neutral smak ihop med det andra) och kokbanan som ger stuns i degen. Kanske inte lika snygga som vanliga lussekatter 🙂 men söta och goda! Ingredienser: kokbanan, kokosgrädde, saffran, dadlar, honung, pumpapuré. kassavamjöl, bikarbonat, citron och russin.

     

    Julkola AIP

    En kola som inte behöver kokas, gjord på dadlar och kokosolja. Smaksätt med carob,  apelsin, vanilj eller pepparmint. Ingredienser: dadlar, fast kokosolja plus smaksättning och en nya salt.

     

    Ingefärspäron med kolasås AIP

    Klassiska smaker! Päron med ingefära, kanel i ugn som serveras med en krämig kolasås gjord på carob. En stor favorit. Ingredienser: päron, honung, ingefära, kanel och till kolasåsen kokosmjölk, carob och kokosolja.

     

    Ischoklad AIP

    Superenkel ischoklad med carob som är är sött jämfört med mörk choklad. Därför behövs det ingen extra sötning. Smaksätt med mint eller ät neutrala med den karaktäristiska kokossmaken – fast med nyttig kokosolja såklart och inte det silvriga paketet. 🙂 Ingredienser: kokosolja, carob och smaksättning.

     

    Chokladrutor med carob AIP

    Till fikat passar det bra med carob-chokladrutor. En annan storfavorit i medlemsklubben. Ingredienser: banan, carob, jordmandelmjöl, äppelmos, kokosolja, bikarbonat och citron. Glasyren består av avokado, carobpulver och kokosolja.

     

    Gelégodis AIP

    Gelégodis gjorda med små pepparkaksformar. Du kan använda dig av vilka bär som helst. I mina blev det frysta blandade bär. Ingredienser: Tinade eller färska, lite saftiga bär och gelatinpulver. That´s it!

     

     

    Till julbordet AIP

    Här kan du botanisera bland korv, sill, Jansson och köttbullar med mycket mera.

     

    Inlagd sill AIP

    Lägg in din egen sill och undvik socker och tillsatser. Dessa recept utgår från att man använder en färdig inläggningssill. Ingredienser: variera smaksättningen med lök, kryddor, citron, havtorn, kryddnejlika – och så vidare. Till lagen används bara ättika, honung och vatten.

     

     

    Janssons frestelse AIP

    Det går att använda flera olika rotfrukter till denna Jansson. Det blir väldigt gott med kålrabbi som i det här receptet. Ingredienser: kålrabbi, gul lök, ansjovis, kokosmjölk, kokosgrädde, salt och citron.

     

    Julköttbullar AIP

    Klassiska juliga kryddiga köttbullar med mycket smak. Ingredienser: nötfärs, gul lök, kryddnejlika, kanel, vitlök, potatismjöl, persilja och salt.

     

     

    Rödkålssallad AIP

    Söt pickad rödlök, len lättstekt rödkål och lite syra från äpplen och tranbär. En perfekt sallad till högtidsbordet. Den går bra att göra i förväg då den blir ännu godare efter en natt i kylen. Ingredienser: rödkål, rödlök, tranbär, äpple, ättika, honung, salt, olivolja och äppelcidervinäger.

     

     

    Brunkål, rödkål och bryssselkål AIP

    Brunkål är egentligen bara vitkål som får gå i ugnen med lite kryddor och honung.Sött och gott tillbehör på julbordet till den salta sillen. Ingredienser: vitkål, honung, buljong, salt kokos aminos och olivolja. Rödkål är en klassiker på högtidsbordet. Ingredienser: rödkål, äppelcidervinäger, äpple, honung, kryddnejlika, lagerblad, salt och vatten. Brysselkål: Knepet med att få goda brysselkål till jul- eller påskbordet är att göra som de gör i England. Först koka, sedan steka. Ingredienser bara brysselkål, salt och olja att steka i.

     

    Kalkonbröst helstekt AIP

    Ugnsstekt kalkonbröst ger flera portioner och passar perfekt som alternativ till vanlig stek eller t ex julskinka. Ingredienser: kalkon, salt och lite olivolja.

     

    Vegetarisk ”julskinka” AIP

    Vegetariskt alternativ till julskinkan som är väldigt god. Ugnsbakad rotselleri med salt och olivolja, med ett täckte av näringsjäst som ser lite ut som ströbröd men som smakar mer som parmesan. Kombinationen blir mycket lyckad. Ingredienser: rotselleri, olivolja, salt och näringsjäst.

     

     

    Julkorv AIP

    Gör din egen julkorv! Mal färs av fläsk (bog) och späck, eller använd fläskkarré som redan är marmorerat med fett eller fläskfärs. Att göra egen korv är ett roligt och inte minst välsmakande hantverk. Ingredienser: fläsk, salt, vitlök, dragon, nejlika, mejram, lagerblad, kryddnejlikor.

     

     

    Sillsallad AIP

    Sillsallad är en gammal klassiker gjord på inlagda rödbetor och sill. Bäst om den får stå och dra till sig ett par dagar före jul. Ingredienser: inlagda rödbetor, äpple, sill, inlagd gurka, malen nejlika och salt.

     

    Notatissallad

    När man äter AIP elimineras potatis. Njut därför av en god no-tatissallad som smakar lite som fransk potatissallad då rotfrukterna ska dra lite i ättiksvatten. Ingredienser: rotselleri, palsternacka, majrova, ättika, vatten, kokosgrädde, rödlök, citron, selleri och dill.

     

     

    Strömmingslåda AIP

    En rätt som passar bra på julbordet då den med fördel kan ätas kall. Den kräver lite pyssel med att laga en speciell nomatsås (recept i klubben). Övriga ingredienser: strömmingsfiléer, dill, persilja. kokosmjölk, salt och lite jordmandelmjöl till garnering.

     


     

     

    Gå in och få tillgång till alla dessa recept plus många fler i vår medlemsklubb. Just nu får du också en PDF med 15 recept för jul och även nyår! Du slipper leta, vi har sammanställt så du har allt på ett ställe. Recepten i PDF:en är:

     

    1. Rödkålssallad med picklad rödlök
    2. Inlagd sill
    3. Janssons frestelse
    4. Notatissallad med varmrökt lax
    5. Köttbullar
    6. Grönkål med brysselkål, bacon och granatäpple
    7. Musslor med rödlök i citronsås
    8. Kammusslor med pepparrots-stomp
    9. Lax med skaldjur och ingefärssås
    10. Rostbiff
    11. Entrecote med sötpotatisgratäng och dragonsås
    12. Kanelkakor
    13. Pepparkakor
    14. Carob-chokladrutor
    15. Fruktsallad med kokosmjölk

     

    Börja din gratis period här

     

    Välkommen och god jul!

    Cecilia Nisbet Nilsson, kostrådgivare

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments