Laga Paleo – Två underbara rätter
Gästinlägg av Marie Norder Aspholm
Nu är Marie tillbaka med härliga paleorecept. God inspiration!
Hej på er!
Det var ett tag sedan, närmare två månader sedan, som jag skrev på Swedish Paleo. Sist så handlade det om hur du kan laga lite grönare julrätter. Om du missade dem så ta en titt. De passar bra året runt. LÄNK.
I dag så handlar det om att laga paleo. Jag har tagit fram två underbart goda rätter, Pulled Beef, guacamole, aoli och sötpotatisgratäng och Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök.
Då rätterna är paleo så innebär det att de är spannmåls-, socker- och mjölkfria.Vi börjar med Pulled Beef, guacamole, aoli och sötpotatisgratäng. Jag lagade köttet i min crock-pot av fin högrev av fin högrev. Sötpotatisgratängen var helt utan mjölkprodukter och innehöll endast sötpotatis, vitlök, olivolja, havssalt och svartpeppar. Den här rätten blev en riktig höjdare som smakade ljuvligt. Ännu en favoriträtt
Hoppas du också kommer att gilla min variant på;
Pulled Beeef med tillbehör
4-5 portioner
Pulled Beef
Gör så här
1 kg högrev
1 dl olivolja
2 msk balsamvinäger
2 msk tomatpuré
1 msk liquid smoke
1 msk honung
Havssalt och grovmalen svartpepparGör så här
Dela köttet i mindre delar
Blanda ihop marinaden
Blanda köttet och marinaden och lägg i crock-poten och rör om.
Laga köttet på låg värme i 8-10 timmar.
Alternativt så lagar du köttet i en gryta med lock i ugnen på 80 C i 8-10 timmar
När du serverar köttet så drar du isär det med två gafflar.Guacamole
Burken till vänster kom en av sönerna och hans kompis hem med. Nån kemisk gegga ”guacamole style”. Modifierad stärkelse, solrosolja, maltodextrin, förtjockningsmedel, emulgeringsmedel… Mums! Visst ja, 1,5% avocado står det visst också. På 5 minuter rör du ihop en riktig guacamole. Smaken går inte att jämföra med den fejkade guacamoleliknande röran som du kan hitta på burk.
Ingredienser
2 mogna avocado
1 tomat
1 vitlökslyfta
0,5-1 röd chilipeppar beroende på styrka
2 tsk hackad koriander
2 msk olivolja
Pressad citron eller lime
Salt och svartpepparGör så här
Dela tomaten, kärna ur den och hacka den och chilin i småbitar. Mosa avocadon och blanda med tomat- och chilihacket. Pressa i vitlök. Blanda ner olivolja, koriander, citron/lime, salt och peppar. Täck och ställ i kylen.
Aoli
Ingredienser
1 ägg
2 dl mild olivsolja
0,5 msk Perstorp ättika 24 %
1 vitlöksklyfta
Salt & vitpepparKom ihåg att alla ingredienser ska ha samma temperatur
Gör så här
Häll ägg, olja och ättika i en lite smalare och högre bunke. Sätt mixerstaven i botten och vicka lite fram och tillbaka utan att lyfta upp den. När majonnäsen tjocknat så går det att lyfta mixerstaven upp och ner. Klart på mindre än en halv minut. Om majonnäsen inte skulle tjockna, vilket kan hända i sällsynta fall, så tillsätt ett litet eller ett halvt stort ägg och börja om.
Tillsätt vitlöken, salt och peppar och mixa lite till.Sötpotatisgratäng
200 C
Ingredienser
1 kg sötpotatis
3 vitlöksklyftor
Olivolja
Havssalt och grovmalen svartpepparGör så här
Skala sötpotatisen och skär den i tunna skivor
Häll sötpotatisen i en ugnsfast form, häll på rikligt med olivolja, pressa ner vitlöksklyftorna och över blanda.
Tillsätt salt och peppar.
Baka i ugnen ca 30 minuter. Sötpotatisen ska inte bli bränd.Den här rätten tycker jag skulle vara perfekt på en buffé.
Hoppas ni också kommer att gilla den i hela familjen.
Nästa rätt som jag vill presentera är;
Krämig kycklinggryta med sambal oelek och rostat blomkålsris med chili och vitlök.
Den är också en helt ny skapelse och blev genast ännu en ny favoriträtt. Det blev väldig goda matlådor den veckan! Att rosta blomkålsriset var verkligen en hit.
4-5 portioner
Kycklinggrytan
Ingredienser
1 kg kycklinglårfilé
2 st gula lökar
250 g champinjoner
2 st vitlöksklyftor
Kokosolja till stekning
500 ml kokosgrädde eller kokosmjölk, Garant eller Santa Maria Extra Creamy
1 msk röd currypasta
2 tsk Sambal oelek
2 msk Renée Voltair grönsaksbuljongpulver
2 msk färsk eller djupfryst koriander
Ca 2 tsk arrowrot
Grovmalen svartpeppar och ev extra havssalt
Gör så här
Skär kycklinglårfilén i mindre bitar
Skär lök och champinjoner i bitar
Fräs kycklingen i kokosolja
Fräs grönsakerna i kokosolja
Blanda allt i en gryta
Tillsätt kokosmjölken/kokosgrädden och arrowroten och pressa i vitlöken
Tillsätt currypastan, sambal oelek och grönsaksbuljongpulver
Låt puttra på svag värme 20-30 minuter
Tillsätt koriander och smaka av med salt och peppar
Rostat blomkålsris med chili och vitlök
Ingredienser
1 kg blomkål
1 st röd chilipeppar
2 st vitlöksklyftor
3-4 msk kokosolja
Grovmalen svartpeppar och ev extra havssalt
Gör så här
Ugn 180 C
Riv blomkålen grovt och finhacka chilin
Lägg kokosoljan i en långpanna och låt den smälta i ugnen
Ta ut långpannan och bland ner blomkålsriset och chilin i kokosoljan.
Pressa i vitlöken och salt och peppar
Rör om
Rosta blomkålsriset i ugnen ca 30 minuter så att den får lite lätt färg, rör om ibland.
Rätten är även LCHF.
När ni läser detta har jag varit på LCHF-kryssningen i helgen och fått höra Cecilia och Karl Hultén föreläsa om autoimmuna sjukdomar och kost.
Välkommen till min blogg där du hittar annat som jag skrivit och fler recept. LÄNK
Vi ses!
Marie
Kommentarer