Stapelvaror inom läkande kost (AIP)
Många recept inom den läkande AIP-kosten utgår från färska råvaror men det finns också en hel del saker som du kan köpa hem och förvara i skafferiet. Kokos aminos, kollagenpulver, torkad svamp, oliver, diverse kryddor, jordmandelmjöl och tonfisk på burk är sådana exempel. Det går också bra att fylla frysen med en lång rad olika livsmedel. I den här artikeln hittar du våra bästa tips på stapelvaror.
Här kommer en lista på lite blandat som är bra att ha hemma.
- Kokos aminos (märke vi rekommenderar). Detta är en god smaksättning till soppor, såser och grytor och används flitigt inom AIP istället för soja eller fonder. Det går bra att göra vanlig brunsås eller teriyakisås på kokos aminos. Kokos aminos finns i välsorterade butiker (Renée Voltaire t ex) eller online.
- Olivolja (märke vi rekommenderar). Köp olivolja av bra kvalitet. När du har bra olivolja så är det ingen fara att hetta upp den när du steker eller använder den i ugnen.
- Jordmandelmjöl (märken vi rekommenderar). Jordmandel är en nyttig rotknöl (och inte någon nöt) som är väldigt bra att baka med inom AIP. Det ingår i många recept så det är bra att ha en påse hemma. Du kan göra bröd, pajbottnar, pannkakor och kakor av jordmandelmjöl.
- Kollagenpulver (märke vi rekommenderar). Detta är ett bra substitut till både benbuljong och gelatinpulver. Kroppen behöver de olika aminosyrorna som finns i kollagenpulvret för att bilda nya celler och cellmembran i hela kroppen. När man lider av en autoimmun sjukdom eller kronisk inflammation behövs det extra kollagen för att reparera celler i hud, brosk, ligament och leder. Det går bra att blanda en tesked kollagenpulver med ett glas vatten eller i en god smoothie, vi har också många förslag på recept som innehåller kollagenpulver i vår medlemsklubb.
- Gelatinpulver (märke vi rekommenderar). Gelatinpulver är egentligen en variant av kollagenpulver som bara har lite annan egenskap. Det går bra att använda vid bakning och göra pannacotta eller gelégodis av.
- Benbuljong (märke vi rekommenderar). Innehåller gott av läkande aminosyror och mineraler och är ett bra alternativ till kollagenpulver eller gelatinpulver. Perfekt att ha i soppor, grytor och långkok. Du kan antingen göra din egen benbuljong (vilket tar lite tid) eller köpa hem benbuljong på pulver som du kan lägga till i maten (viktigt här är att välja rätt märke så du får benbuljong av högsta kvalitet).
- Torkad svamp. Trattkantareller och champinjoner. Gott som smaksättare och innehåller vitamin D2.
- Surkål (märke vi rekommenderar). Surkål ska alltid vara opastöriserad. Du kan också göra egen surkål (här är ett bra recept du kan följa) och förvara i glasburkar i kylen. Surkål är gott att ha i sallader eller som tillbehör till maten.
- Oliver. Gott att ha till det mesta – även som snacks, när du blir sugen på något salt. Kolla att de inte innehåller E330 (citronsyra). Köp helst opastöriserade oliver då de innehåller probiotika (goda bakterier).
- Kapris. Köp hem några burkar med inlagd kapris. Detta är en bra smakförhöjare i såser, till fisk och i biffar,
- Kokos. Av alla de slag. Kokosolja, kokosflingor, kokosmjölk etc. När det kommer till kokosmjölk och kokosgrädde så rekommenderar vi Garants tetrapack då de inte innehåller några tillsatser och redan är färdigvispade i förpackningen.
- Kryddor. Se till att köp hem massor av de kryddor du hittar i listan på godkända råvaror. Till exempel ingefära, gurkmeja, saffran, kanel, citrongräs, koriander, dill, persilja, mejram, mynta, timjan, dragon, basilika, oregano, kamomill, vitlök, rosmarin och lavendel Även rostad lök är okej, men var noga med att köpa glutenfri. För örtsalt rekommenderar vi Herbamare som även innehåller jod (här kan du beställa hem örtsaltet).
- Ansjovis och sardeller. Köp hem några burkar och använd i matlagningen. Det är feta fiskar som innehåller mycket omega 3.
- Bambuskott. Bambuskott i vatten är gott i asiatiska grytor och wokar.
- Musslor på burk. Musslor är väldigt nyttigt och det är gott att ha en burk musslor i en fiskgryta.
- Tonfisk. Gör en god tonfisksallad eller ha lite tonfisk på ett AIP-knäcke. En konserv som är bra att ha hemma.
- Vinäger. All vinäger är godkänd, men kontrollera innehållsförteckningen så att den du köper är glutenfri. Äppelcidervinäger är både nyttigt och uppfriskande att ha i ditt vatten. Annars är vinäger gott som bas i dressingar till sallader.
- Arrowrot (märke vi rekommenderar). Använd gärna arrowrot när du reder soppor och såser. Det fungerar även utmärkt att göra pannkakor på eftersom arrowrot ger lite frasig konsistens.
- Tapiokamjöl (märke vi rekommenderar). Används också till bakning och redning inom AIP.
- Kassavamjöl (märke vi rekommenderar). Går bra att använda istället för vetemjöl i många recept.
- Frysta bär. Blanda i en smoothie eller ät med lite uppvärmd kokosmjölk till frukost. Frys in efter säsong. Bra bär är lingon, blåbär, hallon, björnbär, tranbär, svartvinbär och jordgubbar.
- Frysta kryddor. Kryddor håller näringen väldigt bra i frysen. Köp hem småförpackningar av basilika, gräslök, dill, koriander och persilja.
- Fryst hackad vitlök. Med ett paket av detta i frysen så slipper du hacka vitlök och den är precis lika nyttig som färsk.
- Frysta grönsaker. Köp hem påsar med grönsaksblandningar. Till exempel fryst broccoli, blomkål och morötter. Det finns även färdigdelade rotsaker och wokblandningar. Bra alternativ till färska grönsaker, speciellt på vintern.
- Fryst frukt. Exempelvis banan, mango och ananas. Dessa kan du göra glass på när du vill bjuda på en efterrätt. Ofta kommer man på att lägga in just bananer i frysen alldeles för sent, så ta för vana att skala, dela och frys in minst två stycken när du köper hem bananer.
- Fryst fisk, räkor och skaldjur. Köp hem lite extra fisk och skaldjur när du väl hittar ett bra pris. Se till att köpa vildfångat och MSC-märkt. Du hittar vildfångad fisk som är av mycket hög kvalitet från Miljöfiskbilen. Använd rabattkoden AIPfisk så får du 6% rabatt på ditt köp (här är en länk till deras hemsida).
En del basvaror kan man också göra själv och lagra i kyl eller frys. Surkål, benbuljong, bröd, granola, knäckebröd eller proteinbollar är sådana exempel. Detta är bra att alltid ha hemma och gör vardagen med AIP enklare då man minimerar risk för felsteg. Du hittar recept på alla dessa förslag i vårt receptaktiv med AIP.
Kommentarer
Hej! Tack för tydlig och bra information – ser fram emot att boken ska släppas 🙂
Hur ser ni egentligen på söta saker? Karl Hulten säger att allt socker ska undvikas (honung mm är bara andra ord för socker) men här får jag känslan att det är OK att äta fikon, dadlar och honung.
Nolltolerans mot vitt socker. Strikt med sötningsmedel som honung, fikon, torkad frukt – nån gång då och då. Sötningsmedel – sockeralkoholer eller naturliga sötningsmedel eller såna som liknar naturliga – stevia, agavesiprap, kokossocker etc – går också bort. Hjärnans belöningscentrum känner ingen skillnad på vanligt vitt socker, söt frukt eller sötningsmedel utan allt ger en kick via dopaminet. Människan hjärna är inprogrammerad att gilla sött sedan evolutionen för det gav oss bra energi när vi hittade en frukt då och då i naturen. Så att äta sötningsmedel signalerar fritt fram och kan leda till sötsug. Sötningsmedel innehåller inga kolhydrater och… Läs mer »
En fråga, det står här ovan att kokossocker går bort, men det finns ändå med i aip-recept? Hur ska man tänka där?
Mvh Sara
Hej Sara. Tack för din fråga. Detta är en artikel från 2015, vi har reviderat och uppdaterat fakta sedan dess. Kokossocker är godkänt numera inom AIP i små mängder.
Vi har nu uppdaterat inlägget! 🙂
Väldigt bra blogg! 🙂
Men en fundering i texten ovan. Det står: ”Det är väldigt bra att hitta nya rutiner också när du lagar maten. Just därför har vi satt samman ett veckoschema åt dig Där kan du hitta enkla recept att följa dag för dag.”
Var hittar jag veckoschemat? Har boken, men det finns inte där heller (eller…?)
Varför nöt före gris gällande gelatin? Jag har köpt ekologiskt gelatin av gris – är det dåligt?
Hej! Tack för bra information! Jag undrar hur man skall tänka kring ansjovis, alla burkar jag hittat innehåller socker. Finns det förslag på ansjovis utan socker?
Hej Kristine,
Det kan vara svårt att hitta ansjovis utan socker, men i exempelvis italienska delikatessaffärer finns det att hitta. Lycka till!