Om matpusslet med barn
Gästinlägg av Sandra Owe!
Sandra skriver åt oss om mat och barn. Idag skriver hon om hur man ska få barn att äta det man själv vill.
Flirta med rätt system
Vi väljer våra fighter. Det är ett vanligt förekommande uttryck i familjer. Det finns dock ett alternativt sätt att se på det. Behöver det ens vara en fight och hur och varför uppstod den? Många orsaker givetvis men maten har ett stort finger med i spelet…
Ju mer vi har lärt oss om näringslära, moderna sjukdomar och inte minst sockrets och snabba kolhydraters betydande (negativa) effekt på kroppen desto mer har vi förstått hur vi kan påverka våra barns vardag, från morgon till kväll.
Styrmekanismerna i våra kroppar är våra hormoner. Hormonnivåerna påverkas av att kroppen sänder signaler till hjärnan. När vi äter och har fått i oss tillräckligt med energi så sänds signaler till hjärnan att det är dags att producera mättnadshormon så att vi ska känna mättnad och sluta äta. Det är vårt mättnadssystem.
När vi gör något vi tycker om, något händer som får oss att må bra eller när vi stoppar något gott i munnen så sänds signaler till hjärnan som triggar vårt belöningssystem. Med dagens livsstilsvanor och stora mängder intag av socker och snabba kolhydrater så har våra belöningssystem vant sig vid det och därmed är det det enda som triggar oss. Vill varmt rekommendera er att läsa Ann Fernholm som beskriver det här så bra i sin bok ”Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar”.
Sockerfritt godis
När vi står där i kapprummet med ett skrikande barn på golvet så är det en fight med barnet men också med oss själva som föräldrar. Vilket pedagogiskt verktyg bemöter vi vår lilla skrikande ängel med? Något vi ofta avgör på en kvarts sekund i ett sammelsurium av tillvägagångssätt; pedagogiskt uppfostrande-taktiken, taiarmenochbaragå-taktiken, lockamednågotgottätbart-taktiken med flera. Vi väljer ofta de sista för det är det snabbaste sättet att trolla fram ett medgörligt barn fort och komma sig hem. Den sista är väl värd att reflektera kring och relaterat till vårt belöningsssystem. Den lilla ängeln blir inte belönad i ordets riktiga bemärkelse men barnets hormonsystem och signaler till hjärnan tolkar det så.
Ann Fernholm beskriver det som att förhandla med rätt system. Det system vi föräldrar, och om möjligt alla vuxna i barnets direkta omgivning, ska hitta en balans med är barnets mättnadssystem. Uppnås en balans i form av näringsbalanserad mat som både mättar och ger energi under hela dagen så skulle vi spara barnen många berg- och dalbanor blodsockermässigt varje dag. Att få en blodsockerdal lagom tills man ska gå hem brukar inte helt ovanligt infalla för många och då blir humöret därefter. Tyvärr så är dagens kostråd till förskolor och skolor mer till fördel för berg och dalbanan.
Det är svårt att kunna påverka vad barnen äter på dagis och i skolan men vad vi kan göra är att se över först frukost men också vad vi stoppar i eventuella mellanmålslådor.
Nybakat glutenfritt bröd
Tips på frukost är alla former av ägg såsom kokt, äggröra eller våra tjejers favorit – äggagegga dvs mosat nykokt ägg med smör eller ghee. En mättande smoothie tar inte lång tid. För att undvika sockertoppar och öka mättnadskänslan så ha kokosmjölk som grund, gärna avokado i eller kokosolja i tillägg till frusna bär. Bananpannkaka är en annan barnfavorit och även ett kanonmellis att stoppa ned i väskan inför eftermiddagens fritidsaktiviteter. Alternera barnens fruktmellis med grönsaker och gärna nötter om det inte finns allergier i närheten.
Smoothie går snabbt att göra
Bananpannkaka är perfekt till utflykt
De har utmaningar som det är de små liven. Att underlätta med balanserat blodsocker och mer näringstät mat gör att de kan hantera sina vardagsfighter bättre utan att deras växande kroppar ska ta energi till att fightas med sådant som inte hör hemma där. Sådant som faktiskt motverkar koncentration, inlärning och utveckling av deras kroppar och hjärnor. Pick you fights! Det här är en fight vi föräldrar ska ta åt våra barn och eliminera. Då kan barnen fokusera på de riktiga utmaningarna i livet. Med de rätta naturliga förutsättningarna.
Sandra
Läs mer av Sandra på: Family Good HÄR. Lite fler inspirationsbilder från Sandras kök:
:
Kommentarer