Äppeltarte AIP (AIP & Paleo)
Äppeltarte med en botten som är nöt-, ägg, mejeri, gluten och sockerfri och därmed helt enligt autoimmun paleo. Vaniljsåsen/glassen kan man variera med olika smaker och frysta frukter.
- 40 min
- 4 portioner
- Medelsvår
Ingredienser
2 dl kokosmjöl 2 dl kassavamjöl 1 krm havssalt 6 msk kokosolja 3 msk ljummet vatten 1 äpple, skalat och delat 3 msk raw honung 1 gnutta äkta vaniljpulver Till fyllningen Ingredienser 3-4 äpplen 2 msk kokosolja 1 krm äkta kanel 1 krm malen ingefära 2 msk raw honung Till "vaniljsåsen" Ingredienser 1 st fryst banan 2 dl kokosgrädde 1 tsk äkta vaniljpulver 1 tsk raw honung Gör så här:
- 1)
Värm ugnen till 175 grader.
- 2)
Blanda cassavamjöl, kokosmjöl, vaniljpulver och salt i en bunke.
- 3)
Skala och dela ett äpple i mindre bitar. Kör det hackade och skalade äpplet i mikron tills det är mjukt, ca 3-4 minuter. Alternativ koka/ånga äppelbitarna i en kastrull med lite vatten.
- 4)
Smält kokosoljan.
- 5)
Mixa äpplet med vattnet, honungen/lönnsirapen och den smälta kokosoljan med en staxmixer/mixer.
- 6)
Blanda ihop de torra ingredienserna med äppelsmeten och knåda ihop till en deg. Om degen känns för torr så tillsätt lite vatten. Lägg degen i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- 7)
Fyllningen: Skala och skiva äpplena i vackra klyftor, ganska tunna. Stek äpplena i kokosolja och häll i kanel, honung/lönnsirap, ingefära och låt allt puttra tills äpplena är aningen mjuka. Rör hela tiden. Äpplena blir lite karameliserade.
- 8)
Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, eller tryck ut den med fingrarna i en pajform. Eventuellt dela degen i tre-fyra delar till mindre pajer.
- 9)
Fyll pajbotten med äppelröran. Se till att den fylls väl ut i kanterna.
- 10)
Grädda mitt i ugnen i 20-30 minuter, eller tills botten är gyllenbrun. Servera med vaniljsås.
- 11)
Gör en vaniljsås genom att mixa den frysta bananen, honung med kokosgrädde och vaniljpulver. Smaka av och tillsätt mer vanilj om så önskas.