Enkel benbuljong på kycklingskrov
Superenkel benbuljong som du kokar på kycklingskrov. Benbuljong innehåller, förutom läkande aminosyror, mycket kalcium. Frys in i iskubsform så har du alltid god smaksättning till såser eller som grund till många vardagsrätter. Det går också bra tillsätta lite benbuljong i en kopp te. Receptet är godkänt enligt det autoimmuna protokollet (AIP).
- 3-20 h
- 3 portioner
- Lätt
Ingredienser
2 kycklingskrov eller kycklingben från 4-5 kycklingar 2 lagerblad 3 morötter 4 stjälkar selleri 1 citron 1 msk äppelcidervinäger 2 tsk havssalt Gör så här:
- 1)
Dela morötter och selleri. Du behöver inte skala morötterna.
- 2)
Ta fram en stor kastrull som rymmer allt. Lägg i kycklingskrov eller kycklingben, morötter, selleri och lagerblad. Täck med vatten, minst 4 liter och pressa i juicen från en citron samt tillsätt salt och äppelcidervinäger. Blanda om lite.
- 3)
Koka upp och sänk värmen så det sjuder och lägg på ett lock. Det är viktigt att det inte kokar utan bara småputtrar. Låt stå så i ca 8 timmar och skumma bort fett och annat som flyter upp till ytan någon gång då och då. Eventuellt behöver du fylla på med lite mer vatten.
- 4)
Sila benbuljongen och häll upp i iskubsformar och ställ in i frysen. (Släng bort fett som bildats på ytan.) Benbuljong håller inte länge i kylskåpet, max 3-4 dagar.