Grönsaksgratäng med stuvning på svamp och lök med mostäcke (AIP & Paleo)
En riktigt god grönsaksgratäng med mostäcke. Krämig stuvning med svamp, lök, purjolök och hyvlade morötter i botten och ett mostäcke på blomkål och palsternacka ovanpå. För lite ostsmak och gyllenbrun yta så toppar du med näringsjäst. Receptet följer den läkande AIP-kosten.
- 45 min
- 2 portioner
- Medelsvår
Ingredienser
8 champinjoner, större 15 cm purjolök 1 gul lök 1 vitlöksklyfta 1 bit finhackad ingefära, 1x1 cm 3-4 morötter 1/2 blomkålshuvud 3 palsternackor 2,5 dl kokosmjölk 2 tsk kokos aminos 2 tsk pressad citron 1/2 dl hackad persilja 1-2 tsk havssalt 2 tsk näringsjäst Gör så här:
- 1)
Sätt ugnen på 200°.
- 2)
Dela champinjonerna på mitten eller i kvartar, skiva purjo, hacka lök, vitlök och ingefära samt strimla eller hyvla en morot. Stek allt tillsammans i en stor stekpanna i olivolja eller kokosolja. När allt fått färg och mjuknat häller du i drygt 2 dl kokosmjölk. (Spara 2 msk till moset).
- 3)
Låt grönsaksstuvningen puttra ihop i 5 minuter, tillsätt cocout aminos, pressad citron och smaka av med salt. Sist tillsätter du hackad persilja.
- 4)
Gör moset genom att skala och skiva palsternackan, dela blomkålen i mindre bitar och ångkoka tills allt är mjukt, ca 10-15 minuter. Mixa sedan med en stavmixer eller potatisstöt tillsammans med 2 msk kokosmjölk och 1 tsk salt. Smaka av om du vill ha mer salt.
- 5)
Lägg svampstuvningen i botten av en stor gratängform.
- 6)
Täck med mostäcket och sprid över näringsjäst. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter.
- 7)
Skala och gör stavar av morötterna du har kvar. Koka dem lätt. Servera morötterna tillsammans med skivad purjolök, lite pressad citron och ringla över lite olivolja.