Juliga pepparkakor (AIP & Paleo)
Supergoda juliga små kakor med riktig pepparkakssmak. Receptet är helt enligt autoimmun paleo, men gott för alla som äter vanlig paleo också.
- 1 h
- 4 portioner
- Lätt
Ingredienser
3 dl, 20 st dadlar, blötlagda & urkärnade 1 dl kassavamjöl 4 msk kokosolja, smält 1,5 dl jordmandelmjöl, finmalet 1 krm äkta kanel 2 krm kryddnejlika, malen 1 tsk raw honung Gör så här:
- 1)
Sätt ugnen på 175 grader.
- 2)
Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med en stavmixer. Det tar lite tid att mixa ihop allt och degen ska bli kladdig och hålla ihop väl. Tillsätt honungen sist och knåda in i degen med en matsked.
- 3)
Lägg degen att vila en stund i kylskåpet i en plastpåse eller i plastfolie. Den blir lättare att hantera då. Ca 1 h. Det går naturligtvis att rulla bollarna direkt om man vill det.
- 4)
Rulla bollar ca 1,5 cm i diameter. Eller gör större bollar för större kakor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt.
- 5)
Platta ut bollarna med en gaffel som du blöter i kallt vatten, då fastnar inte gaffeln i degen. Gör ett enkla tryck eller rutmönster. Man kan också platta till dem med baksidan av en matsked för jämn yta.
- 6)
Grädda mitt i ugnen i ca 20 - 25 minuter. De blir sega i mitten vid kortare tid. För knapriga kakor sänk värmen till 150 grader och grädda längre.