Kimchi utan chili (AIP & Paleo)
Kimchi är ett gott alternativ till vår svenska surkål. Kimchi är en traditionell koreansk rätt med snabbfermenterade grönsaker där basen är kinakål. Detta recept är anpassat för autoimmun paleo, men äter du vanlig paleo kan du lägga till chili för lite mer sting.
- 1H
- 8 portioner
- Lätt
Ingredienser
12 g salt utan jod 1 L vatten 600 g kål, spetskål, vitkål eller kinakål 2 morötter 1 strut rädisor Kimchiröra: 1 stor bit ingefära ca 5x5 cm 2-4 vitlöksklyftor 1 gul lök 1 stort päron Gör så här:
- 1)
Blanda salt och vatten i en stor bunke, helst metall.
- 2)
Grovhacka kålen. Skala och skär morötterna i mindre stavar. Slanta rädisorna. Blanda grönsakerna i det salta vattnet och knåda runt ett par minuter.
- 3)
Tryck ner grönsakerna så de är täckta av vattnet, lägg på en tallrik och sist en tyngd på tallriken som håller ner grönsakerna i vattnet. Låt stå 3-4 timmar eller över natten.
- 4)
Kimchiröra: Skala och hacka lök och vitlök. Tärna päronet med skalet kvar. Tärna ingefära, det går bra att behålla skalet kvar. Lägg allt i en blender och mixa. Det går även bra att finhacka allt eller mixa med stavmixer.
- 5)
Häll av vattnet från grönsakerna - men spara det. Blanda kimchiröran med grönsaksblandningen och knåda ihop i 10-15 minuter så att kålen blir mjuk och släpper vätska. Portionera upp i glasskålar, packa tätt och häll på saltvattnet så det täcker kimchin.
- 6)
Förvara i kylen i upp till en månad. Ju längre tid kimchin står desto mer goda bakterier hinner bildas. Öppna burkarna och lufta då och då om du inte äter upp allt direkt.
- 7)
Se gärna instruktionsfilmen nedan: