Selen – viktigt för sköldkörteln och immunförsvaret
Selen är ett grundämne som finns i jorden och har flera viktiga funktioner i kroppen. Det samverkar med E-vitamin och ingår i olika enzymer. Dessa enzymer är centrala i matsmältningen eftersom de bryter ner maten vi äter till mindre delar som kroppen kan ta upp och använda. Dessutom stärker selen vårt immunförsvar genom att fungera som en antioxidant som skyddar våra immunceller. En amerikansk studie har visat att tillskott av selen kan boosta aktiviteten hos de vita blodkropparna, såsom T-celler och NK-celler, och därmed förbättra skyddet mot infektioner.
Sköldkörteln och selen
Selen är också viktigt för att sköldkörtelfunktionen ska fungera normalt eftersom det bidrar till att omvandla sköldkörtelhormonet T4 till dess aktiva form, T3. Hos individer med autoimmuna sköldkörtelsjukdomar, som Hashimotos, kan selen hjälpa till att minska antikroppsnivåerna, vilket kan hjälpa till att minska symtomen. Därför rekommenderar vi särskilt personer med sköldkörtelproblem att vara extra uppmärksamma på selenintaget.
Vanliga tecken på selenbrist
Selen finns i många livsmedel, men ändå är brist inte allt för ovanligt bland oss svenskar. Detta beror bland annat på att odlingsjorden i Sverige har relativt låga halter av selen. Därför kan växter och djur som lever av denna jord ha lägre seleninnehåll vilket i sin tur leder till lägr intag av selen genom kosten för oss människor. Selenbrist kan leda till en rad olika symtom och hälsoproblem såsom försvagat immunförsvar, trötthet, håravfall, hudproblem och sköldkörtelproblem (observera dock att många av dessa symtom kan överlappa med andra hälsotillstånd).
Selen finns att hitta i:
- Fisk och skaldjur
- Inälvsmat
- Kyckling
- Kålsorter
- Gröna bladgrönsaker
- Nötter (särskilt paranötter)
- Frön
- Ägg
- Svamp
Selen som kosttillskott
Det rekommenderade dagliga intaget av selen varierar beroende på ålder, kön och andra faktorer, men för vuxna ligger det i regel mellan 50-70 mikrogram per dag. Även om selenbrist i Sverige har minskat betydligt sedan 80-talet (då svenska myndigheter beslutade att tillsätta selen i mejeriprodukter och kött) så är det fortfarande viktigt att vara medveten om selenintaget. Detta gäller särskilt för de som äter en vegetarisk kost eller inte konsumerar mejeriprodukter och kött.
Här hittar du ett bra tillskott på selen som vi rekommenderar och själva använder oss av.
Genomför en hälsokontroll
Är du osäker på hur just du ligger till med dina selenvärden kan du kontrollera detta genom en hälsoundersökning. Det är exempelvis ingen bra idé att ta selentillskott om du har tillräckligt med selen i kroppen eftersom att ett överdrivet intag av selen kan vara giftigt och skadligt för kroppen. Här kan du läsa mer om hur du går till väga för att genomföra en hälsokontroll.
Kategorier:Taggar:
Kommentarer