Testa din mage med jordärtskocka
Funkar dina tarmbakterier bra? Testa själv genom att äta lite rå jordärtskocka.
Om det bullrar och du får knip i magen betyder det att bakteriefloran kan vara lite ur spel. Då kan de vara bra att äta extra probiotika (t ex surkål eller syrade morötter).
I det här inlägget får du mer information om nyttigheter kring jordärtskocka och längst ner kan du ladda ner ett självtest där du kan ta reda på om tarmfloran är i bra skick eller inte.
Jordärtskockan odlades av ursprungsbefolkningen i nordöstra USA som kallade dem solrötter, långt innan européernas ankomst. En fransk upptäckare ”hittade” 1605 odlad jordärtskocka vid Cape Cod. Till Sverige kom jordärtskockan år 1640, alltså inte så långt senare.
Knölen är en bra källa till prebiotika (mat till de goda probiotiska bakterierna) och innehåller mycket inulin.
Nytta med jordärtskocka
Nyttobakterier (probiotika) frodas bättre i tarmen om man äter prebiotika, t ex jordärtskocka, lök eller sparris. Prebiotika är en typ av kolhydrater som ofta inte bryts ner av matsmältningen, utan kommer relativt hela ända ner till tjocktarmen. Man har också sett att andra nyttiga saker bildas i tarmen av prebiotika, t ex B-vitaminkomplex och fettsyran smörsyra. Denna motverkar i sin tur inflammationer i tarmarna. Särskilt bra om prebiotika innehåller inulin (kostfiber), vilket jordärtskocka gör!
Testa själv!
Självtestet gör man genom att äta antingen rå jordärstkocka (det är gott, smakar nötaktigt) eller kokt och mosad som i receptet nedan. Känner man ingenting är tarmfloran i bra skick. Bullrar det och känns obehagligt är förmodligen dina probiotiska bakterier i underläge och man bör då fylla på med mera. Men det är inte farligt om magen protesterar. Ät syrade morötter, surkål eller probiotiska tillskott och prova ett par veckor senare så kan du märka stor skillnad.
Hämta hem PDF med självtest + recept
Hämta hem vår PDF gratis där du får detaljerad information om hur du gör testet plus två enkla och goda recept med jordärtskocka: Chips och soppa med räkor. Du får även ta del av vårt nyhetsbrev där vi skickar ut tips och inspiration kring hälsosam mat en gång i veckan.
Kategorier:Taggar:
Kommentarer
Hej! Har precis gått med som medlem, är en kvinna på 56 år och har ätit enligt AIP/Den läkande maten i snart tre veckor. Det går bra med maten, den smakar mkt. gott och den kräver en hel del planering, men som sagt det fungerar bra. Skulle vilja ställa några frågor; har tre diagnoser, hypotyreos som jag fick 2001 och har ätit levaxin sedan dess, 2017 fick jag två diagnoser ytterligare, collagen colit och autoimmun hepatit. Undrar utifrån mina diagnoser om jag ska tänka ännu mer specifikt på vad jag äter som tex. spenat kan jag äta det hur mkt.… Läs mer »
Hej Elisabeth, hör av dig till mig på Cecilia.nilsson@swedishpaleo.se istället så kan jag svara där eller/ och boka in en konsultation om du vill det? Mvh Cecilia