Trerätters paleo med Marie
Ibland kan matinspirationen lysa med sin frånvaro. Både till vardags och när det ska bli fest. I dag får du recept till en festmåltid med 3 paleorätter. En vegetarisk förrätt, varmrätt med kött och en smarrig efterrätt. Det serveras en rykande god tomatsoppa, lågtempererad rosa entrecote, ugnsbakad sötpotatis med en underbar rostad salsa, en fräsch raw salad med valnötter och len kokos- och bananglass med jordgubbar.
Marie Norder Aspholm
Paleo är verkligen god mat! Grädde och ost är gott men ingen förutsättning för att laga god och spännande mat.
För dig som vill veta mer om Paleo så kan du jämföra kostinriktningarna Paleo och LCHF kan läsa om det HÄR.
Jag har försökt att numrera tillagningsmomenten om du lagar allting i en följd. Självklart kan du med fördel göra salsan, Raw saladen samt förbereda glassen i förväg. Köttet går också bra att tillaga i förväg.
Häng med!
1. Rostad salsa
Vi börjar med att rosta grönsakerna till salsan. Den här salsan är underbart god och slår de köpta varianterna med hästlängder. Du kan servera den både varm och kall. Tips! Gör dubbel sats för den kommer att gå åt…
Ugn 200 C
Ingredienser
3 stora tomater
1 röd paprika
1 färsk gul lök
1 chili
2 klyftor vitlök
1 msk hackad färsk koriander
1 tsk torkad oregano
olivolja
Havssalt och grovmalen svartpeppar
En skvätt pressad citron eller lime
Tabasco
Gör så här:
Dela tomaterna i halvor och ta ut kärnorna. Dela de ytterligare i hälften. Skär lök, vitlök, paprika och chili i bitar. Lägg grönsakerna i en form och ringa olivolja över. Ugnsbaka grönsakerna tills de är mjuka och har får lite färg, ca 30 minuter. Ta ut ur ugnen.
För fortsättning av tillagning av salsan, se punkt 3.
Nu är det dags att få in köttet i ugnen.
2. Lågtempererad entrecote (eller ryggbiff)
Att laga kött långsamt i ugnen, på låg temperatur gör det verkligen mört och gott. Tillagningsmetoden passar också mycket bra för ryggbiff som är en av mina favoriter.
Nu är ugnen ledig till köttet. Där kommer det att tillbringa en bra stund.
Ugn 80 C
4 portioner
Ingredienser
800 g entrecote eller ryggbff. Var noga med att välja kött av
Havssalt och grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Klappa in havssalt och svartpeppar runt hela köttbiten.
Lägg köttbiten i en olja ugnsfast form och sätt i en termometer. Jag kan inte ange en exakt tid men räkna med 3-4 timmar.
För fortsättning av tillagning av köttet, se punkt 7.
3. …vi fortsätter med salsan.
Lägg grönsakerna i en matberedare och kör tills du har en krämig salsa. Tillsätt färsk koriander, torkad oregano, salt och svartpeppar, citron eller lime, Tabasco och en skvätt olivolja till och en skvätt pressad citron eller lime. Kör en stund till med matberedaren.
Ställ i kylen.
4. Raw salad med valnötter
300 g färsk vitkål (eller vanlig vitkål)
1 morot
Persilja
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger eller efter smak
0,5 dl valnötter
Trocomare örtsalt
Grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Strimla vitkål och morot
Blanda i olivolja och vinäger, salt, peppar, persilja och valnötter.
Ställ salladen i kylen.
Under tiden fortsätter vi till soppan!
5. Tomatsoppa
Den här soppan har fått 9 av 10 poäng av min son och första gången jag gjorde den så slogs alla i familjen om resterna dagen efter. Den är busenkel så den passar bra till vardag och underbart god för att platsa till fest.
4 portioner
Ingredienser
3 burkar hela ekologiska tomater
1 stor eller 2 små gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 färsk röd chili (kan ersättas av 1 tsk chilipulver)
3 msk kokosolja eller olivolja
2 dl kokosgrädde, jag använde Garants nya
1 msk Worchesterchiresås
1 tsk Tabasco
2 msk ekologisk grönsaksbuljong eller 2 kycklingbuljongtärningar
Ca 1 dl vatten
Grovmalen svartpeppar
Hackad persilja
Gör så här:
Fräs hackad lök, vitlök och chili i kokosolja eller olivolja.
Tillsätt buljongen och tomaterna och tryck sönder dem. Låt puttra på svag värme i en halvtimme, gärna en timme.
Mixa soppan slät med mixerstav.
Tillsätt kokosmjölken, kryddor och vatten till önskad konsistens samt persiljan och låt allt bli varmt. Smaka ev av med mer Tabasco, salt och peppar.
6. Kokos- och bananglass med jordgubbar
Den här glassen gjord på kokosmjölk och banan blev en superhit. Min man som inte är så mycket för glass bad till och med om påfyllning.
4 portioner
Ingredienser
500 ml kokosgrädde Garant
1 banan
1 äggula
1 krm vaniljpulver
1 tsk honung (kan uteslutas)
8 jordgubbar
Gör så här:
Kör alla ingredienser i en matberedare och ställ i kylen.
Vänta med att frysa glassen i en glassamaskin till 1 tim före servering så att den är krämig och inte hårdfrusen.
Om du inte har en glassmaskin så ställ glassen i frysen ca 3 timmar före servering och rör i den varje halvtimme.
7. … tillbaka till köttet.
Köttet är klart när det har uppnått en innertemperatur av 65 C.
Ta ut och täck med aluminiumfolie.
8. Ugnsbakad sötpotatis
Höj ugnsvärmen till 200 C
4 portioner
Ingredienser
ca 700 g sötpotatis
Olivolja
Torkad timjan
Havssalt och grovmalen svartpeppar
Gör så här:
Skala sötpotatisen och skär i stavar.
Lägg i en form eller långpanna. Ringla över olivolja och krydda med timjan, salt och peppar.
Baka tills potatisen är mjuk, ca 30 minuter.
Innan ni sätter er till bords så häll glassmeten i glassmaskinen om du inte har gjort det. Då är den lagom krämig när det är dags för efterrätt.
Servera köttet med den rostade salsan, Raw saladen sötpotatis.
Servera glassen med jordgubbar.
Hoppas ni kommer att njuta av maten, alla rätter tillsamman eller var och en för sig.
Sist men inte minst, ha en riktigt trevlig middag!
/Marie
Marie hittar du även HÄR
Kommentarer