• Våra tankar om mat – Trippelbloggen

    I veckans trippelblogg skriver Anna, Kalle och Cecilia om mat ur lite olika synvinklar.

     

    Först ut är Anna som beskriver sin vardag med tankar som kretsar kring mat. Kalle sjunger en lovsång till näringsbomben lever (!) och Cecilia berättar om hur det går med kokboken, smygbjuder på ett recept från den samt listar positiva effekter av att äta autoimmun kost.

     

    Vad tycker du som läser? Har du problem med att få förståelse för hur du äter? Vad gillar du att äta som är paleo? 

     

    Anna Skoglund

    Anna Porträtt2

    Vi har alla ett speciellt förhållande till mat, och alla har en åsikt om mat. Jag var på utvecklingssamtal i skolan här om dagen med min styvson, och till saken hör att han äter extremt dåligt i skolan. För det mesta bara rivna morötter och knäckebröd.

     

    Jag har försökt få honom att förstå hur viktig maten är för oss, hur blodsocker leker berg-och-dal-bana, hur immunförsvaret försvagas osv om man inte äter bra mat. Nu ville han att fröken skulle tala om för mig hur fel jag hade och hans fröken betonade hur viktigt det är med kolhydrater (för jag tycker han äter för mycket sånt och har sagt att han inte ska äta det, men jag har aldrig sagt noll kollisar) och gick på om hur viktigt det är för hjärnan osv. Det slutade, dessvärre för honom, att hon och jag var ganska överens. Han måste äta mat, punkt. Vi pratade naturligtvis om annat också, det här var bara en liten sak vi tog upp, och han äter jättebra hemma.

     

    Men det finns fler gamla saker som ligger kvar hos andra, som att deffa och räkna kalorier. Och hur svårt det är att hålla sig borta från vissa saker. Det går bra ett tag, sen trillar man dit igen, och så får man börja om. Ja, eller tänkt om, tänker jag. Själv har jag aldrig deffat eftersom min sport inte handlar om synliga muskler utan om uthållighet. Men jag har gått ner i vikt, nästan 30 kg faktiskt. Jag är väldigt sällan sjuk, jag har ett arbete som kräver hjärnarbete under hela dagen (jag är redovisningskonsult och egenföretagare). Och jag vet att vi inte behöver äta så vansinnigt mycket kollisar som vi som samhälle gör idag. Och jag vet också att vi inte behöver svälta oss för att gå ner i vikt.

     

    Man kan faktiskt äta god mat med inriktning mot god hälsa, med den enda baktanken att hålla sig frisk och må bra, och samtidigt tänka, samtidigt gå ner i vikt, och orka. Lösningen finns där, mitt framför oss.

     

    Budskapet måste spridas.

     

    Som ett exempel på god mat så ska jag bjuda på ett recept på Avokadosoppa (från ica.se)

    Avokadosoppa

    4 portioner

    2 avokado

    4 dl kall hönsbuljong (jag tog kycklingbuljong, vet inte  om det gör nån skillnad)

    1 vitlöksklyfta

    2-3 msk färskpressad citronjuice

    Salt

    Peppar (jag tog blandad kryddpeppar)

     

    Marinad

    0,5 dl olivolja

    1 vitlöksklyfta

    2 msk finhackad dill

    2 msk finhackad basilika

    Ca 150 g handskalade kräftstjärtar eller räkor

    1. Mixa avokadon med resten av ingredienserna till soppan, salta och peppra. Ställ svalt.
    2. Blanda marinaden och låt kräftstjärtarna ligga i marinaden en timme före servering.
    3. Servera soppan toppad med marinerade kräftstjärtar och droppa lite av marinaden runt om. /Anna

     

    Kalle Kammonen

    Kalle3

     

    Detta blir en hyllningssång till levern. Jag har lever att tacka för några olika saker. Första versen handlar om vilken hemsk upplevelse det var som liten när lever serverades. Jag fick det hemma och har för mig att det serverades i skolan ibland. Det var inte gott! Det kanske är så att ingen/få gillar lever direkt, att det är en smak som tränas upp. Men garanterat var det ingen vidare bra lever som jag fick då. En stor del av vuxenlivet innehöll därför refrängen ”No-no-lever”.

     

    Andra versen börjar långt senare i livet då jag gjorde mitt inträde i paleo-kostens värld. Då vaknade intresset för att testa lever igen. Jag gjorde det och det var faktiskt gott! Jag sätter en del av äran till att min kropp har utvecklats och känner igen vad den behöver, vad som ger näring. Så den andra refrängen går ”Oh yeah lever, du ger mig vad jag behöver!”.

     

    När jag tittade på näringsinnehållet i lever så förstod jag vilken näringsbomb det är. Stora mängder av Vitamin A, B vitaminer, Fosfor, Selenium, Zinc och även ett bra utbud av övriga mineraler och vitaminer. Sen är frågan om levern innehåller gifter eftersom den tar hand om kroppens gifter? Så som jag förstår det så lagras gifter, tungmetaller med mera mestadels i kroppens fettvävnad och inte i organ som levern. Däremot så innehåller levern mängder med näringsämnen som används för att neutralisera alla gifter. Sen är det självklart så att djuret behöver vara friskt, gräsbetande och allt sådant för att levern ska vara bra. Men det gäller allt kött.

     

    Jag äter lever ”rakt upp och ner” med salt! Mums! Ett knep för den som har svårt är att laga levern och sen frysa in den i små bitar. Och svälja dem hela för att slippa smaken. Men jag rekommenderar ändå att börja äta den ”naturell” och uppskatta smaken! Och sen finns alltid mer… njure, hjärta… /Kalle

     

    Cecilia Nisbet Nilsson

    trappan

     

    Vi är mitt uppe i skrivandet av matguiden till hur man ska äta för att häva autoimmuna sjukdomar, inflammationer och allergier. Det tar mycket längre tid än vad vi trodde. Fotograferingen av andra delen är uppskjuten så det blir till att vänta. Men jag kommer att dela med mig av en del recept under tiden, här på SP. En riktig smaksensation – ja en ren explosion i munnen – får du av de här små rackarna: päronbitar inlindade i bacon med kanel. Visst låter kombon riktigt konstig? Just därför kanske så blir man så positivt överraskad.  Prova!

     

    Recept: Ett paket ekologisk bacon, fyra hårda päron, kanel. Vira baconet i en åtta runt päronklyftorna (behåll skalet) och fäst med en tandpetare. Lägg i en form, pudra över kanel och låt gå i ugnen i ca 30 minuter på 200 grader. Se till att baconet blir riktigt tillagat och lägg inte päronen för tätt. Ät med fingrarna när de svalnat.

     

    päron

     

    Vad kan man vänta sig när man äter enligt det autoimmuna protokollet då, förutom att du förhoppningsvis slipper dina sjukdomar?  Vi har listat några av de mest vanliga “effekterna” av AIP-kosten. Det är både nya beteenden som kommer in i ditt liv och rena symptom av kosten:

     

    Piggare. När du slipper blodsockerfall och bygger upp kroppen med hälsosamma mineraler och vitaminer så blir du piggare per automatik.

     

    Mer vatten. Du kommer definitivt dricka mycket mer vatten än du brukar om du slutar med läsk och juicer. Vatten är väldigt bra för alla organ i kroppen.

     

    Bättre hy. En synbar effekt som de allra flesta får är bättre hy. Acne och torr hud försvinner Även håret får bättre styrka och ny glans.

     

    Organiserad. När du vet vad du ska äta efter schema och inköpslistor blir du bättre organiserad. Det blir lättare att handla och planera och du slipper att få panik i mataffären.

     

    Mer och skönare sömn. När socker inte finns i systemet längre och du äter mer protein och fett kommer du att sova mycket bättre.

     

    Kroppskännedom. Du kommer att lära dig mycket mer om hur din egen kropp fungerar. Vad triggar din hunger, när blir du trött, vad blir du lättast mätt på, hur ofta behöver du gå på toaletten och så vidare. Allt detta blir du nu medveten om.

     

    Inget sockerberoende. Du slutar äta socker och blir av med sockerberoendet.

     

    Nya matfavoriter. Du kommer att hitta mängder av nya smaker i köket och också många nya maträtter.

     

    Experimentlusta i köket. Du kommer att prova dig fram med nya kombinationer av mat i köket och expermentera mer.

     

    Inga matsmältningsproblem. Din mage blir lugn och harmonisk. Du slipper bubbel, knip och uppblåst mage.

     

    Tappa vikt. Om du gått och dragits med övervikt eller några kilon för mycket brukar en vanlig effekt vara att du blir av med detta utan att ens tänka på det. När processad mat, socker och vetemjöl utesluts underlättas viktnedgång./Cecilia 

     

    Ps. vill du veta mer om AIP-kost så skriver vår expert Karl Hultén om det HÄR

    Kategorier:
    Taggar:

    Kommentarer

    Prenumerera
    Notifierat av
    guest
    0 Kommentarer
    Inline Feedbacks
    View all comments