Vitkål och dess nytta
Kål har blivit alltmer populär den senaste tiden och stjärnan på scenen har definitivt varit grönkål. Men vi skulle vilja slå ett slag för det lite blekare syskonet i kålfamiljen, nämligen vitkålen.
Vitkål har till att börja med många fördelar jämfört med exempelvis grönkål och brysselkål. Svenskodlad ekologisk vitkål finns i butik så gott som hela året runt, den är billig och du får ut väldigt mycket av ett enda kålhuvud.
Kål innehåller många nyttigheter
Näringsmässigt är vitkålen en riktig superstar. Den innehåller mängder av vitaminer och mineraler. T ex vitaminerna B6, C och K , betakaroten (A-vitamin), järn, kalcium och magnesium. Om du fermenterar vitkål och gör surkål så får du rena dunderkålen packad med bra bakterier som stöttar immunförsvaret. Dessutom innehåller vitkål pektin som sänker blodsockernivån.
Slår ett slag för surkål
Ett recept vi rekommenderar att hålla lite extra utkik efter är surkål, som inte bara är oerhört gott och smakrikt, utan väldigt hälosamt och nyttigt.
Vill du ha tips och inspiration på hur du gör din egen surkål och med lite information kring dess nyttigheter så rekommenderar vi att du läser vårt inlägg: Surkål – 5 nyttiga hälsoegenskaper.
Fler kålrecept
Eftersom att kål är en perfekt basvara att ha i centrum så har vi självklart massor med recept att välja på hos oss. Här nedan hittar du några av våra gratisrecept, men det finns massor med fler goda recept med vitkål i vår medlemsklubb.
Kålpudding i panna (AIP & Paleo): en otroligt god och populär rätt som påminner lite om kåldolmar i smaken. Du gör den snabbt i stekpannan och serverar med rårörda lingon. Du kan även göra kålpuddingen på klassiskt vis, i ugnen, även kallad finsk kållåda.
Stekt vitkål med äppelcidervinäger (AIP & Paleo): Letar du efter en god förrätt så är detta recept med stekt vitkål perfekt. Om du tillsätter lite äpplecidervinäger så lyfter du smakerna.
Kimchi (Paleo): Det här är en tradiotionell korenask rätt med fermenterande grönsaker som går utmärkt att göra på vitkål.
Kommentarer